Čtení delších textů v Androidu je nyní přístupnější

2. 12. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Přístupnost Telefony Android Google

V dnešní novince vás seznámíme se skvělým způsobem, jak si jednoduše a efektivně číst webové články, dlouhé texty a další materiály na mobilních telefonech s operačním systémem Android verze 9 a vyšší. Společnost Google totiž včera představila novou aplikaci s názvem Režim čtení. Tato aplikace pomáhá lidem se zrakovým postižením a dyslexií číst obsah na obrazovce – zejména pak dlouhé texty a články.

Nově vydaná aplikace Režim čtení je velmi podobná funkci Číst nahlas, která byla před časem k dispozici v aplikaci Google a v kanálu Google Objevit. Tato funkce již byla ale z aplikace odstraněna a k dispozici je pouze v její odlehčené verzi s názvem Google Go.

Nová aplikace Režim čtení ale funguje trošku jinak. Je to služba přístupnosti, která se po instalaci integruje přímo do systému Android, takže je v zásadě nezávislá na aplikaci a může tak fungovat všude, kde je k dispozici delší text.

Jak Režim čtení používat

  1. Stáhněte si aplikaci Režim čtení z Obchodu Google Play.
  2. Spusťte aplikaci a na úvodní obrazovce klepněte na tlačítko „Nastavení“.
  3. Otevře se nastavení usnadnění vašeho telefonu. Zde vyhledejte položku „Režim čtení“ (její umístění se může lišit v závislosti na značce a modelu vašeho telefonu).
  4. Na této obrazovce klepněte na položku „Zástupce Režim čtení“ a zvolte si, jak byste chtěli funkci zapínat a vypínat. Na výběr jsou následující možnosti:
    • Klepnutí na tlačítko „Přístupnost“, umístěné obvykle v pravém dolním rohu obrazovky
    • Podržení obou tlačítek hlasitosti po dobu cca 3 sekund
    • Telefony Samsung mohou využít ještě možnost krátce stisknout tlačítko napájení spolu s tlačítkem pro zvýšení hlasitosti.
  5. Jakmile si nastavíte požadovaný způsob, vraťte se na předchozí obrazovku a klepnutím na přepínač „Zástupce Režim čtení vypnuto“ jej zapnete.

    My jsme si zvolili klepnutí na tlačítko „Přístupnost“, protože na dlouhý stisk tlačítek hlasitosti i na krátký stisk tlačítka napájení a tlačítka pro zvýšení hlasitosti již máme nějaké funkce nadefinovány.

  6. Jakmile nyní např. na webové stránce obsahující nějaký článek klepnete na tlačítko „Přístupnost“, zobrazí se Režim čtení. Při jeho prvním spuštění vás uvítá výukový program, který vám v několika krocích vysvětlí, co funkce dělá a jak ji používat. Na další informační obrazovku se dostanete klepnutím na tlačítko „Další“, výukový program zavřete klepnutím na tlačítko „Dokončit“.

Nastavení funkce Režim čtení

Máte-li tuto funkci zobrazenou, můžete klepnutím na tlačítko „Nastavení“ zobrazit její možnosti. Ty se dělí na dvě části.

Displej

Na záložce „Displej“ si můžete přizpůsobit vizuální chování funkce Režim čtení. Obsahuje následující možnosti:

  • Tlačítka zmenšit a zvětšit text
  • Možnost volby písma (my měli jako výchozí písmo Sans Serif)
  • Možnost volby mezer mezi řádky – k dispozici jsou možnosti „Malé řádkování“, „Normální řádkování“, „Velké řádkování“ a „Největší řádkování“
  • Možnost zobrazení tučného textu
  • Možnosti barev, na výběr je „Systémový tmavý motiv“, „Systémový světlý motiv“, „Tmavý s vysokým kontrastem“, „Tmavý s nízkým kontrastem“, motiv vhodný pro dyslektiky, „Světlý s nízkým kontrastem“ a „Tmavý sépiový s nízkým kontrastem“
  • Možnost podtrhávat aktuální text – zobrazovat čáru na místě, které právě čtete nebo které se právě čte hlasovou syntézou.

Zvuk

Na záložce „Zvuk“ si můžete nastavit funkce související s čtením hlasovou syntézou. Obsahuje následující možnosti:

  • Tlačítka pro snížení a zvýšení rychlosti čtení (1, 1,25, 1,5 atd.)
  • Hlas čtení – na našem zařízení přednastaven na volbu „Čeština“, tuto volbu nebylo možné upravit.

V praxi pak celá věc funguje tak, že funkce Režim čtení převede obsah na aktuální obrazovce do jednoduššího formátu, který obsahuje ovládací prvky pro vizuální úpravu textu a možnost nechat si text přečíst hlasovou syntézou. Protože to funguje velmi podobně jako zobrazení čtečky v prohlížečích, bude se vám zobrazovat a předčítat pouze vybraný článek bez reklam a dalšího rušivého obsahu.

Jak na to

  1. Otevřete si např. webový prohlížeč a vyhledejte si nějaký článek, třeba tenhle.
  2. Po otevření stránky s článkem zapněte Režim čtení vaším předvoleným způsobem, např. klepnutím na tlačítko „Přístupnost“ v pravém dolním rohu obrazovky.
  3. Jakmile se Režim čtení zobrazí, klepnutím na tlačítko „Přehrát“, které se nachází uprostřed dolního okraje obrazovky, se článek začne číst. Na našem zařízení byl použit hlas Google, a to i když jsme systémový hlas změnili.

V průběhu čtení jsou k dispozici tlačítka pro skok zpět a vpřed, nacházející se vlevo a vpravo od tlačítka „Přehrát“, které se během čtení změní na „Pozastavit“. Jedním klepnutím (v případě používání čtečky obrazovky poklepáním) přeskočíte na předchozí či následující větu, podržením (v případě používání čtečky obrazovky klepnutím a podržením) přejdete na předchozí či následující odstavec.

Vpravo vedle tlačítka pro skok vpřed se nachází tlačítko „Rychlost čtení“, po jehož stisknutí se zobrazí tlačítka pro snížení a zvýšení rychlosti právě čteného textu.

Když si text čtete zrakem, je k dispozici tlačítko „Velikost textu“, které se nachází u pravého dolního okraje obrazovky. Po stisku tohoto tlačítka se zobrazí tlačítka pro zmenšení či zvětšení aktuálně čteného textu.

Pro zobrazení všech nastavení režimu čtení stiskněte tlačítko „Nastavení“, nacházející se v levém dolním rohu obrazovky. Pro ukončení režimu čtení klepněte na tlačítko „Skrýt režim čtení“, nacházející se v levém horním rohu obrazovky.

Kde všude lze Režim čtení použít

Funkci Režim čtení lze použít všude, kde je k dispozici delší úsek textu, např. článek nebo alespoň několik odstavců. Funguje to na webových stránkách, ale třeba i v otevřeném e-mailu či při zobrazení popisu pořadu v aplikaci TV program. Prostě všude tam, kde je k dispozici souvislý text.

Zkusíte-li to na místě, které funkce nepodporuje, funkce vám ohlásí (na našem zařízení anglickým mužským hlasem), že tento režim nyní nelze použít. Rovněž oznámí, že funkce podporuje angličtinu, francouzštinu, italštinu a španělštinu. Na podporovaných webových stránkách a dalších místech ale není se čtením v češtině žádný problém.

Shrnutí

Za tuto novinku od nás získává společnost Google velikou pochvalu. Funkce Režim čtení posouvá přístupnost zařízení s Androidem 9 a vyšším o pěkný kus dopředu.