Končí kdysi nejoblíbenější prohlížeč Internet Explorer

14. 6. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Bezpečnost Web Ostatní software Windows

Není to ještě ani tak dlouho, kdy světu internetu vládl prohlížeč Internet Explorer od Microsoftu. Tento prohlížeč je s námi již více než 26 let, poprvé byl představen 16. srpna 1995, to znamená, že existoval již ve Windows 95. Pro mnoho uživatelů byl právě Internet Explorer tím programem, pomocí kterého začali svět internetu poznávat. Poslední verze Internet Explorer 11 byla ale vydána již v roce 2013 a od té doby se vydávají jen aktualizace zabezpečení a opravy chyb.

I když už má tento prohlížeč roky své největší slávy za sebou, stále je ve Windows přítomný, a to dokonce i v nejnovějších Windows 11. Stále totiž existují stránky nebo systémy, které jsou na Internet Explorer přímo stavěné. Pokud tento prohlížeč ještě používáte, ať už ze zvyku nebo právě proto, že používáte stránky nebo systémy, které se bez něho neobejdou, máme pro vás v zásadě špatnou zprávu. Podpora tohoto prohlížeče ve středu 15. 6. končí a jeho další používání se již nedoporučuje.

Přecházíme na Edge

V roce 2015 začala firma Microsoft pracovat na náhradě za Internet Explorer, kterou se stal prohlížeč Edge. Ten zprvu nebyl příliš populární, ale od té doby, co přešel na jádro Chromium, na kterém je postavena většina dnes používaných prohlížečů, jeho popularita začala růst a stále stoupá.

Prohlížeč Microsoft Edge je moderním internetovým prohlížečem, který splňuje nejnovější webové standardy a bezpečnostní opatření a podporuje dokonce i doplňky pro prohlížeč Chrome. Má ale ještě jednu vychytávku, kterou jiné konkurenční prohlížeče nemají.

Kompatibilita s prohlížečem Internet Explorer

Microsoft Edge jako jediný obsahuje tzv. režim Internet Exploreru, což je funkce zajišťující kompatibilitu starších webových stránek a služeb založených na Internet Exploreru. Jestli tuto funkci potřebujete využívat, je třeba ji nejprve nastavit.

Jak nastavit režim Internet Exploreru:

  1. Otevřete prohlížeč Microsoft Edge.
  2. Do adresního řádku zadejte: edge://settings/defaultbrowser
  3. Zobrazí se okno s nastavením prohlížeče. Zde nastavte položku „Povolit opětovné načtení webů v režimu prohlížeče Internet Explorer“ na hodnotu „Povolit“ a restartujte prohlížeč.

Právě kvůli této funkci nebude Internet Explorer ani po 15. červnu 2022 z Windows odstraněn, jeho soubory jsou totiž pro fungování režimu Internet Exploreru vyžadovány. Místo spuštění Internet Exploreru se však spustí Edge.

Tento režim bude v prohlížeči Edge podporován minimálně do roku 2029, takže vývojáři mají dost času své starší stránky zmodernizovat.

Shrnutí

Ačkoliv se stále najdou lidi, kteří na Internet Explorer nedají dopustit, jeho popularita klesá spolu s tím, jak se vyvíjí webové stránky. Microsoft Edge je dnes již ale důstojným nástupcem a díky kompatibilitě se staršími stránkami a systémy by již žádní uživatelé neměli mít s přechodem na moderní prohlížeč problém.