Konec jedné éry – Microsoft ukončil podporu Windows 7 a 8.1

13. 1. 2023 | Tým Adaptech | Témata: Pomůcka Operační systém Bezpečnost Windows

10. ledna letošního roku společnost Microsoft definitivně ukončila podporu velmi oblíbeného operačního systému Windows 7.

Operační systém Windows 7 s námi byl již od roku 2009 a spolu s Windows XP se jednalo o nejoblíbenější a nejrozšířenější verzi Windows na světě. Jeho všeobecná podpora pro běžné uživatele byla ukončena již 13. ledna 2015 a ta rozšířená pak 14. ledna 2020. Stále ale ještě existovala možnost placené podpory, která byla určena firemním zákazníkům. Pro ty je často přechod na novější verzi operačního systému nejsložitější, zejména kvůli kompatibilitě s jejich interními systémy. I tato podpora ale nyní končí a poslední placené rozšířené aktualizace pro systém Windows 7 vyšly 10. ledna 2023.

Nejen sedmičky

Spolu s Windows 7 ukončila společnost Microsoft podporu i pro jejich nástupce, systém Windows 8.1. Ten byl představen 17. října roku 2013. Jeho podpora je tedy o poznání kratší, ale prostředí se již více podobá moderním systémům, a tak ani přechod na novější verze nebude pro stávající uživatele tak složitý.

Co dělat dále?

Počítače s Windows 7 či 8.1 samozřejmě nepřestanou fungovat, ale protože již nebudou dostávat žádné aktualizace včetně těch bezpečnostních, jejich používání v prostředí internetu rozhodně není doporučeno.

Windows 10 jsou velmi dobře použitelný a přístupný systém a i nejnovější Windows 11 již podporují všichni výrobci speciálního softwaru. Používáte-li ještě počítač s některou ze starších verzí Windows (takovému počítači pravděpodobně bude již více než pět let), je nyní ten pravý čas uvažovat o koupi nové pomůcky.

Na našich stránkách v sekci Konfigurátor počítačových pomůcek naleznete všechny aktuálně nabízené sestavy a možnost si pomůcku rovnou nakonfigurovat dle vlastních potřeb a požádat si o ni.

S jakýmikoliv dotazy se na nás samozřejmě neváhejte obrátit, jsme tu pro vás.