Nový rok v novém kabátku

11. 1. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Přístupnost Web

S radostí oznamujeme, že jsme s příchodem nového roku oblékli naše stránky do přehlednějšího a přístupnějšího kabátku. Věříme, že vás nové prvky a funkce našeho webu zaujmou stejně jako před časem naše revoluční online konfigurátory pomůcek a že zde nyní snáze najdete to, co vás zajímá. Nové prvky a funkce webu si v tomto článku postupně představíme.

Nové prvky a funkce webu

Prezentace

Na úvodní stránce vás nyní kromě oblíbených konfigurátorů pomůcek uvítá prezentace snímků s textovým náhledem těch nejzajímavějších článků, které jsme pro vás během let připravili.

Ve výchozím stavu se prezentace přehrává automaticky, to znamená, že se prezentované články po několika vteřinách mění. To můžete změnit pomocí tlačítka „Pozastavit automatické přehrávání prezentace“, které ukončí její automatické přehrávání. Obnovit ho můžete stiskem tlačítka „Obnovit automatické přehrávání prezentace“.

Mezi jednotlivými snímky se rovněž můžete pohybovat ručně, a to pomocí tlačítek „Předchozí snímek“ a „Další snímek“, nebo si můžete přímo zvolit, na jaký snímek v pořadí chcete přejít, např. „Přejít na snímek 3“.

Témata a štítky

Nově jsme na webu zavedli tematické okruhy. U každého článku či novinky jsou nyní uvedena jednotlivá témata, podle nichž si můžete vyhledat pouze ty články, které se daného pojmu týkají.

Klepnete-li na štítek zvoleného tématu, v sekci „Všechny novinky a články na vybrané téma“ se vám zobrazí všechny články a novinky, které s daným tématem souvisí.

Články na vybrané téma si můžete vybírat také pomocí rozbalovacího seznamu, který obsahuje všechna témata.

Textové náhledy

Každý článek obsahuje textový náhled, takže se můžete lépe rozhodnout, zda vás text zajímá a chcete si ho přečíst celý. Kromě názvu a tematických štítků je u článku vždy zobrazen i krátký výňatek z jeho úvodu.

Vylepšená přístupnost, logické uspořádání

Web byl celkově zpřehledněn s ohledem na co největší přístupnost pro čtečky obrazovky. Důraz je kladen na logickou strukturu – mezi sekcemi hlavní stránky se pohybujete po nadpisech 2. úrovně, články pak mají nadpisy 3. úrovně a po otevření konkrétního článku je jeho nadpis úrovně 1.

Stránky byly rovněž rozděleny do několika oblastí, po kterých se lze pohybovat příslušnou zkratkou čtečky obrazovky. U produktů společnosti Dolphin slouží k pohybu po oblastech klávesa středník na anglické klávesnici, což odpovídá našemu znaku „ů“.

Po zvolení určitého tématu, ať už pomocí štítku, nebo výběrem ze seznamu, přejde fokus okamžitě na první článek dané sekce. Totéž platí při klepnutí na odkaz „Zobrazit další 3 články“. Stránka se nepřekreslí, jen zde přibudou odkazy na další tři články dané sekce a fokus bude na nadpisu prvního z nich.
U odkazu pro zobrazení dalších tří článků také ihned vidíte, kolik článků na dané téma je ještě k dispozici.

V počítači i na mobilu

Naše webové stránky byly taktéž přizpůsobeny pro zobrazování na mobilních zařízeních, a to bez nutnosti zadávání jakékoliv speciální adresy. Web sám pozná, z jakého zařízení na něj přistupujete, a automaticky přizpůsobí zobrazení parametrům daného zařízení. I na mobilních telefonech či tabletech s operačním systémem iOS a Android si tak užijete kvalitní zážitek ze čtení našich článků. Jak na počítačích, tak i na mobilních zařízeních je také k dispozici šikovná funkce „Zjednodušené zobrazení“ (ve Firefoxu pojmenovaná „Zobrazení čtečky“), která skryje veškeré v tu chvíli nepotřebné prvky na stránce, takže se rychle dostanete k textu zvoleného článku.

Závěrem

Věříme, že díky přidání tematických štítků, rozřazení článků do kategorií, vylepšenému zobrazení na mobilních zařízeních a celkovému zpřehlednění designu se vám bude s našimi stránkami lépe pracovat a snáze tu najdete, co potřebujete.

Jak se vám tento nový „kabátek“ líbí? Je něco, co vám zde dosud schází? Vaše názory si rádi přečteme na našem Facebooku.