Přichází nový český hlas

16. 5. 2023 | Tým Adaptech | Témata: NV Access Syntéza řeči

Dnes přinášíme opravdu skvělou zprávu všem uživatelům počítačových pomůcek. Na český trh vstupuje po dlouhé době nový kvalitní hlasový výstup, který je poskytován zdarma.

Možná jste v nedávné době zaregistrovali informaci o tom, že se vyvíjí nový český hlas. Ano, je to pravda, nový hlas skutečně vznikl a po měsíci testování přichází jeho první stabilní verze.

Hlas Zdeněk, jak jej vývojáři pojmenovali, je součástí projektu RHVoice. Tento projekt se orientuje především na méně používané jazyky, mezi které se nyní dostal i ten náš. Projekt je tzv. open source, tedy s otevřeným zdrojovým kódem. To znamená, že se na jeho vývoji a vylepšování může podílet kdokoliv na světě a uživatelům je poskytován zcela zdarma.

Na vývoji českého hlasu pracují pánové Zvonimir Stanečić a Darko Milošević z Chorvatska, návrhy na jeho vylepšení ale může posílat kdokoliv z nás prostřednictvím našich e-mailových konferencí, kam pan Stanečić přispívá.

Hlas je prozatím k dispozici pro systém Windows ve verzi SAPI a jako doplněk pro čtečku NVDA a pro systém Linux. Pracuje se ale i na verzi pro systém Android, která by měla být v brzké době k dispozici.

Jak hlas nainstalovat

Aktuální verzi hlasu Zdeněk ve všech zde zmíněných edicích lze stáhnout přímo od nás ze sekce Ke stažení.

Chcete-li hlas používat s jakoukoliv čtečkou obrazovky a dalšími programy, jako je např. Balabolka, je třeba nainstalovat SAPI verzi.

Instalace je velmi jednoduchá, po spuštění instalátoru proběhne vše automaticky a po pár vteřinách stačí klepnout na tlačítko „Close“ (Zavřít) a je hotovo. Po restartu vaší čtečky obrazovky se Zdeněk objeví mezi hlasy verze SAPI 5.

Chcete-li používat verzi pro čtečku NVDA, je nejprve potřeba nainstalovat základní ovladač hlasových výstupů RHVoice a poté samotný hlas.

Instalace je opět velmi jednoduchá. Po spuštění instalace doplňku se objeví dotaz: „Opravdu chcete nainstalovat tento doplněk? Instalujte pouze doplňky z důvěryhodného zdroje.“ Dotaz potvrďte klepnutím na tlačítko „Ano“. Nyní vás NVDA vyzve k restartu, potvrďte jej opět klepnutím na tlačítko „Ano“. Stejným způsobem nainstalujte i samotný hlas.

Pro přepnutí na hlas Zdeněk vyvolejte v nastavení NVDA dialog „Hlasové výstupy“. Např. klávesovou zkratkou NVDA + Ctrl + S a zde šipkou dolů zvolte položku „RHVoice“ a stiskněte Enter.

Od této chvíle si můžete začít užívat nového hlasu Zdeněk. Pokud by vás zajímalo, jaké další jazyky a hlasy RHVoice obsahuje, podívejte se na stránku projektu RHVoice (anglicky).

Shrnutí

Nový hlasový výstup RHVoice Zdeněk je velmi zdařilý počin a jsme za něj opravdu rádi. Je skvělé, že se i v našem jazyce něco děje. A protože se jedná o první verzi, bude se hlas i nadále určitě zlepšovat.

Již nyní ale rozhodně doporučujeme hlas Zdeněk vyzkoušet. Máte-li jakékoliv podněty či připomínky, podělte se o ně třeba na našem Facebooku.