Přichází opravdová ochrana před sledováním v systému Android

22. 11. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Telefony Android Bezpečnost Ostatní software

Dnešní novinka bude jistě zajímat všechny, komu záleží na soukromí na internetu. Přinášíme velmi užitečný tip, jak v telefonech s operačním systémem Android zamezit různým společnostem, aby sledovaly vaši aktivitu. Ve spoustě aplikací se totiž ukrývají sledovací prvky, tzv. trackery, které umožňují společnostem jako Google nebo Facebook zjišťovat různé informace, jako jsou např. osobní údaje, informace o poloze a další věci, a to i když telefon zrovna nepoužíváte.

Firma DuckDuckGo, jejíž vyhledávač je zaměřený na ochranu soukromí a jejíž prohlížeč je sám o sobě skvělý, přináší všem uživatelům systému Android funkci ochrany před sledováním v aplikacích.

Ochrana před sledováním v aplikacích zabraňuje aplikacím v telefonu sledovat využívání vašeho zařízení, online aktivit a osobních údajů. Když je tato funkce povolena, zjistí, kdy se aplikace připravuje na odeslání vašich dat pomocí sledovacích prvků třetích stran, pokus zablokuje a ochrání tak vaše soukromí. V reálném čase uvidíte, která společnost se pokusila získat data z vašich aplikací. Nejčastěji se jedná o Google, jenž se neúnavně snaží sledovat veškerou vaši aktivitu. DuckDuckGo ale neumožní ani tomuto technologickému gigantovi, aby vás sledoval.

DuckDuckGo blokuje pouze tzv. trackery, tedy sledovací prvky třetích stran. Výhodou tohoto přístupu je, že nebrání funkčnosti aplikace. Mnoho aplikací vyžaduje ke správnému fungování přístup k vaší poloze, fotoaparátu, mikrofonu atd. Pokud byste tento přístup zablokovali, aplikace přestane fungovat. S funkcí ochrany před sledováním v aplikacích od společnosti DuckDuckGo se o to ale nemusíte starat. Aplikace získají přístup ke všem informacím, které potřebují, jen sledovací prvky třetích stran v těchto aplikacích nebudou mít přístup k vašim datům.

Jak si funkci aktivovat

Nejprve je potřeba z obchodu Play stáhnout a nainstalovat prohlížeč DuckDuckGo.

Po vstupu do prohlížeče, který ani nemusíte nastavovat jako výchozí, otevřete jeho nabídku klepnutím na tlačítko „Menu prohlížeče“ (tři tečky vpravo nahoře).

Zde zvolte položku „Nastavení“ a v něm následně „Ochrana před sledováním aplikace“.

Na následujících obrazovkách DuckDuckGo velmi srozumitelně popisuje, jak tato ochrana funguje. Pokračujte vždy klepnutím na tlačítko „Další“, aktivaci funkce pak potvrdíte na poslední z těchto informačních obrazovek tlačítkem „Zapnout App tracking protection“.

Nyní se objeví okno se žádostí o připojení prohlížeče DuckDuckGo. Aby mohla tato služba fungovat, je třeba žádost povolit stiskem tlačítka „OK“.

To, že je funkce aktivní, vám ukáže poslední obrazovka, kterou zavřete tlačítkem „Mám to“.

Nyní můžete prohlížeč klidně zavřít. Na panelu oznámení uvidíte, kolik pokusů o sledování v kolika aplikacích DuckDuckGo zaznamenal za poslední hodinu.

Podle testování společnosti DuckDuckGo může docházet v telefonu s Androidem s 35 aplikacemi až ke 2000 pokusům o sledování každý den. Z těchto 35 aplikací získává data více než 70 sledovacích společností. A to vše se děje v zákulisí, aniž byste si to uvědomovali. Ani nevíte, že aplikace, kterou jste měsíce nepoužívali, vás stále sleduje a posílá data, jako je přesná poloha, e-mailová adresa, telefonní číslo, časové pásmo nebo otisk vašeho zařízení (zahrnující rozlišení displeje, značku a model zařízení, jazyk, místního poskytovatele internetu atd.) třetím stranám, jež tyto údaje mohou použít k vaší identifikaci. Ochrana před sledováním v aplikacích od DuckDuckGo tomu ale zabrání.

Nám stačilo 10 minut, během kterých telefon jen tak ležel na stole, aby DuckDuckGo zablokoval hned 70 pokusů o sledování ve dvou aplikacích. Konkrétně to byly pokusy od společností Google, Adjust, Functional Software a Braze v aplikaci Dáme jídlo a společnosti Microsoft v aplikaci ČSOB Smart. Zvláště u bankovní aplikace nás to překvapilo, ale na její funkčnosti zablokování sledování naštěstí nic nezměnilo, aplikace i tak funguje normálně. Kdybyste se ale setkali s aplikací, která po zablokování sledovacích prvků nebude fungovat správně, je možné ji ze seznamu vyškrtnout.

Jak zjistím, kdo mě sleduje

Pro zjištění, v kolika aplikacích došlo k zablokování pokusů o sledování, otevřete panel oznámení a klepněte na ikonu DuckDuckGo.

Zobrazí se obrazovka, na které uvidíte, v jakých aplikacích bylo zablokováno sledování. Můžete zde určit, ve kterých aplikacích bude blokování aktivní. Ve výchozím nastavení je zde několik aplikací ze seznamu vyškrtnutých, protože by nemusely fungovat správně.

Po klepnutí na určitou aplikaci uvidíte, které společnosti se vás prostřednictvím této aplikace snažily sledovat a jaká data by mohly sbírat.

Po klepnutí na položku „Co jsou trackery v aplikacích“ se velmi příjemnou a srozumitelnou formou dozvíte, co DuckDuckGo vlastně blokuje a proč.

Shrnutí

Funkce ochrany sledování v aplikacích je již delší dobu součástí operačního systému iOS. Proto jsme rádi, že prozatím alespoň tímto způsobem může být implementována i do systému Android, a věříme, že se jednou také stane jeho standardní součástí bez nutnosti instalace další aplikace. DuckDuckGo ale není jen o této funkci, je to především kvalitní a bezpečný webový prohlížeč a vyhledávač se spoustou možností, který můžete využívat jako alternativu např. za vestavěný Chrome.