Vyšel iOS 15.7 a 16

14. 9. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Operační systém Apple Telefony Bezpečnost

Před několika dny vydala společnost Apple hned dvě verze svého operačního systému iOS. Konkrétně se jedná o verzi 16, což je nová hlavní verze, a verzi 15.7, jež je k dispozici pro starší zařízení, která již na šestnáctku nedosáhnou. Stále se tak potvrzuje, že společnost Apple na své zákazníky myslí a svá zařízení podporuje po dlouhá léta.

Aktualizace iOS 15.7

Tato aktualizace je opět bezpečnostní. Řeší několik oprav bezpečnostních problémů s kontakty, mapami, prohlížečem Safari, rozšířeními v Safari, zkratkami a WebKitem. Kromě toho ale opravuje i několik závažných zranitelností jádra systému.

Apple říká, že jedna ze zranitelností jádra byla aktivně zneužita, takže majitelé starších zařízení, jako je např. iPhone SE první generace, by měli aktualizovat na iOS 15.7 co nejdříve!

Je tu iOS 16

Hlavní verzí je však iOS 16. Představení očekávaných novinek v tomto systému jsme se věnovali již dříve, i tak si ale shrneme ty nejzásadnější novinky této verze.

Novinky a vylepšení v iOS 16

Zamykací obrazovka

Zamykací obrazovka v iOS 16 prošla zásadní revizí. Můžete si na ní změnit písmo hodin, barvu písma a tapety. Také si můžete přidat různé widgety, např. počasí, události v kalendáři, datum, budíky, úroveň nabití baterie atd.

Nová galerie zobrazuje návrhy na vytvoření vlastních zamykacích obrazovek s tapetami pro aktuální počasí, animované pohledy na Zemi, Měsíc a Sluneční soustavu, emotikony, jedinečné pozadí, návrhy obrázků a další.

Oznámení si můžete na zamykací obrazovce rozbalit jako seznam, zobrazit jejich počet nebo je skrýt. Dokud je nerozbalíte, jsou umístěná v dolní části obrazovky.

Díky „Živým aktivitám“ si můžete přímo na zamykací obrazovce zobrazovat právě probíhající události, např. skóre sportovních zápasů nebo třeba informace o stavu doručování zásilky.

Vylepšené režimy soustředění

Režimy soustředění byly představeny s iOS 15 minulý rok a v iOS 16 byly rozšířeny a vylepšeny. Ke každému režimu soustředění lze přidat přizpůsobitelnou zamykací obrazovku. Kromě všech již existujících způsobů, jak aktivovat režim soustředění, jako například v „Ovládacím centru“ nebo prostřednictvím automatizace, jej nyní mohou uživatelé aktivovat i přepínáním zamykacích obrazovek.

Při nastavování režimu soustředění vám bude iOS 16 poskytovat návrhy nastavení domovské obrazovky a zamykací obrazovky s příslušnými aplikacemi, tapetami a widgety.

Jedním z největších vylepšení režimu soustředění v iOS 16 jsou filtry. Filtry soustředění umožňují uživatelům nastavit aplikace, jako je např. Kalendář, Mail, Zprávy a Safari tak, aby se zobrazoval pouze relevantní obsah, jako je konkrétní skupina karet v Safari, sada kalendářů v aplikaci Kalendář nebo e-mailové účty v Mailu. S novým rozhraním Focus filter API mohou vývojáři implementovat tuto funkci do svých aplikací a měnit obsah na základě aktuálních filtrů soustředění.

Režimy soustředění obsahují také více možností nastavení. S novou možností ztišit upozornění z konkrétních aplikací nebo od konkrétních lidí efektivně přidává možnost oznámení spíše vyloučit, než je pouze povolit, jako je tomu v iOS 15.

Aplikace Zprávy

V aplikaci Zprávy máte nyní možnost upravovat nebo odstraňovat již napsanou zprávu v konverzaci stejně, jako to jde v některých chatovacích aplikacích. Zprávy si rovněž můžete označit jako nepřečtené a vrátit se k nim později.

Když zmiňujete kontakt v aplikaci Zprávy, návrhy zmínek nyní zahrnují obrázek kontaktu na liště rychlého klepnutí. Apple také přepracoval prostředí hlasových zpráv pomocí samostatné aplikace Zprávy. Pozvánky ke spolupráci usnadňují práci na sdíleném projektu ve Zprávách a umožňují každému v konverzaci přidat se do dokumentu, tabulky nebo projektu a zobrazit případné úpravy pomocí aktualizace aktivit v horní části konverzace. Tato funkce je kompatibilní s aplikacemi Soubory, Keynote, Numbers, Pages, Poznámky, Připomenutí a Safari, stejně jako s aplikacemi třetích stran díky Messages Collaboration API.

V aplikaci Zprávy je rovněž k dispozici i funkce SharePlay pro synchronizovaný poslech hudby nebo videa s přáteli.

FaceTime

FaceTime nyní umožňuje bez problémů předávat hovory ze zařízení iPhone na Mac nebo iPad a naopak. Když jsou hovory předány, připojená Bluetooth náhlavní souprava se rovněž přepojí na nové zařízení.

Živé přepisy ve FaceTime umožňují uživatelům vidět automaticky přepisované dialogy ve FaceTime hovorech s přiřazením řečníka, takže je možné snadno sledovat skupinové konverzace.

Zjišťování aplikací podporujících SharePlay umožňuje uživatelům zjistit, které z jejich aplikací podporují SharePlay, a otevřít je přímo z aplikace FaceTime. Uživatelé mohou také klepnout na tlačítko „Sdílet“ a zahájit během hovoru spolupráci s ostatními v aplikacích Soubory, Keynote, Numbers, Pages, Poznámky, Připomenutí, Safari a v dalších podporovaných aplikacích třetích stran.

Freeform

Freeform je nová aplikace, která nabízí flexibilní plátno pro vytváření diagramů nových projektů, agregaci prostředků nebo brainstorming. Uživatelé mohou psát nebo kreslit kamkoli na plátno a podle potřeby vybírat a přesouvat text nebo kresby. Díky bohaté podpoře multimédií mohou uživatelé vkládat obrázky, video, zvuk, soubory PDF, dokumenty a webové odkazy, to vše s vloženými náhledy. Díky spolupráci v reálném čase mohou uživatelé během přidávání nebo úpravy obsahu prohlížet příspěvky ostatních. Freeform využívá Messages Collaboration API k zobrazení aktualizací od spolupracovníků v konverzacích v aplikaci Zprávy. Je zde rovněž i možnost uskutečnit hovor přes FaceTime přímo z aplikace Freeform.

Mail

V aplikaci Mail si nyní uživatelé mohou naplánovat e-maily s předstihem a mají až deset sekund na zrušení doručení již odeslané zprávy. Mail dokáže zjistit, zda uživatel zapomněl zahrnout důležitou část své zprávy, jako je např. příloha. Následné návrhy automaticky připomínají uživatelům, aby reagovali na e-mail, pokud neobdrželi odpověď, a přidávají kontext a podrobnosti pomocí odkazů.

V aplikaci Mail bylo také významně vylepšeno vyhledávání pomocí pokročilých technik, které poskytují relevantnější, přesnější a úplnější výsledky. Uživatelé vidí nedávné e-maily, kontakty, dokumenty a odkazy v okamžiku, kdy začnou vyhledávat. Výsledky vyhledávání jsou také vylepšeny automatickým opravováním překlepů a používáním synonym pro hledané výrazy.

Fotoaparát a fotky

Režim „Portrét“ umožňuje rozostřit objekty v popředí fotografie pro realističtěji vypadající efekt hloubky ostrosti u modelů iPhone 13. Při nahrávání videí v režimu „Cinematic“ na iPhonu 13 a iPhonu 13 Pro je efekt hloubky ostrosti přesnější pro profilové úhly a kolem okrajů vlasů a brýlí.

Aplikace Fotky nyní obsahuje detekci duplicit k identifikaci duplicitních fotografií v albech, což pomáhá rychle vyčistit knihovny. Uživatelé mohou zkopírovat úpravy provedené na fotografii a vložit je na jinou fotografii nebo dávku fotografií. Změnu je možné vrátit zpět a opakovat i několik kroků úprav. Alba „Skryto“ a „Nedávno smazané“ jsou ve výchozím nastavení uzamčena a lze je odemknout pomocí Face ID nebo přístupovým kódem. Osoby v albu „Lidé“ lze seřadit podle abecedy. Během přehrávání videa mohou uživatelé klepnutím restartovat video a přehrávat jej od začátku, zatímco hudba pokračuje.

Sdílená knihovna fotografií

Sdílená knihovna fotografií na iCloudu umožňuje lidem bezproblémové sdílení obrázků v samostatné knihovně iCloud. Fotky ke sdílení můžete vybrat podle data nebo lidí na snímcích. Jakmile je sdílená knihovna nastavená, můžete obrázky zpřístupnit přímo z Fotoaparátu, určit, aby sdílení proběhlo automaticky, až budou ostatní účastníci poblíž, anebo si nechat doporučit, které další fotky byste si mohli ke sdílení přidat. Úpravy a změny se synchronizují všem. Ve sdílené knihovně má každý stejná práva fotky přidávat, upravovat a mazat. Synchronizují se i označení „Oblíbené“, popisky a klíčová slova.

Apple Pay

Funkce Apple Pay vám nyní umožňuje používat bezkontaktní platby u obchodníků pouze s použitím iPhonů, bez nutnosti dalšího hardwaru. Funkce Apple Pay Later pak umožní rozdělit nákup do čtyř plateb během šesti týdnů bez dalších úroků a poplatků (pouze v USA).

Rodinné sdílení bylo vylepšeno, což umožňuje rodičům nastavit zařízení dětí mnohem rychleji a snadněji.

Zpřístupnění

  • Jednou z největších novinek v oblasti zpřístupnění je funkce detekce dveří. Tato špičková navigační funkce pro nevidomé nebo slabozraké může uživatelům pomoci najít dveře po příjezdu do nového cíle, pochopit, jak daleko se od dveří nacházejí, a popsat atributy dveří – včetně toho, zda jsou otevřené, nebo zavřené, a pokud jsou zavřené, zda je lze otevřít zatlačením, knoflíkem, nebo klikou. Detekce dveří umí také rozpoznat značky a symboly kolem dveří, jako je číslo pokoje nebo symbol bezbariérového přístupu. Tato nová funkce kombinuje sílu LiDAR, fotoaparátu a strojového učení na zařízení a bude k dispozici na modelech iPhone a iPad se skenerem LiDAR.
  • Funkce zrcadlení hodinek Apple Watch pro uživatele s fyzickým a motorickým postižením umožňuje ovládat hodinky prostřednictvím telefonu. Živé titulky komunitě neslyšících a nedoslýchavých usnadňují sledování telefonátů nebo FaceTime hovorů, používání videokonferencí nebo aplikací sociálních médií, streamování mediálního obsahu nebo konverzace.
  • Funkce diktování se rovněž dočkala vylepšení, díky kterému bude do textu automaticky přidávána i interpunkce. Zatím ale nevíme, jak to bude fungovat v češtině.
  • Funkce detekce textu ve fotografiích nově podporuje i překladač. Jednoduše vám text ve fotografii přeloží.

Safari

iOS 16 nabízí úvodní stránky pro skupiny karet v Safari s přizpůsobitelnými obrázky na pozadí, oblíbenými položkami a připnutými kartami. Safari také získává skupiny sdílených karet pro sdílení kolekce webů s přáteli a rodinou, což usnadňuje přidávání karet a sledování toho, co si ostatní prohlížejí, spolu s preferencemi pro konkrétní webové stránky. iOS 16 také přidává podporu pro překlad textu v obrázcích webových stránek pomocí živého textu. Uživatelé mohou upravovat silná hesla navržená Safari pro přístup k webovým stránkám. V roce 2023 pak přijde podpora push notifikací prostřednictvím we­bu.

Přístupové klíče

Přihlášení do aplikací nebo účtů v Safari je bezpečnější s přístupovými klíči, jedinečnými digitálními klíči, které se snadno používají a zůstávají v zařízení pro maximální zabezpečení. Přístupové klíče, které nahrazují hesla, používají Face ID nebo Touch ID pro biometrické ověření a iCloud Keychain pro synchronizaci mezi zařízeními iPhone, iPad, Mac a Apple TV s end-to-end šifrováním.

Přihlašujte se k webům nebo aplikacím na dalších zařízeních, včetně zařízení jiných než Apple, s uloženým přístupovým klíčem naskenováním QR kódu a ověřením pomocí Face ID nebo Touch ID. Funguje to napříč aplikacemi a weby a uživatelé se tak mohou přihlašovat k aplikacím nebo webovým stránkám na zařízeních jiných výrobců pouze pomocí jejich iPhonu.

Přístupové klíče nikdy neopustí zařízení a jsou specifické pro web, pro který jsou vytvořeny, takže je téměř nemožné, aby byly odhaleny phishingem. Soukromý klíč není nikdy uchováván na webovém serveru, čímž se vyhnete obavám z úniků citlivých dat webových stránek a ohrožení účtů.

iOS 16 zavádí podporu pro obcházení CAPTCHA v podporovaných aplikacích a webech. Systém společnosti Apple ověří, zda jsou zařízení a účet Apple ID v dobrém stavu, a aplikaci nebo webu předloží takzvaný soukromý přístupový token. Tento nový systém nabídne lepší uživatelský zážitek v situacích, jako je přihlašování nebo vytváření účtů, s větším soukromím uživatelů a podstatně lepší přístupností ve srovnání s používáním systému CAPTCHA.

Soukromí

Novou funkcí v oblasti soukromí je Safety Check. Tato funkce přináší uživatelům přehled o tom, s kým a jaký obsah sdílejí, a možnost pomocí jediného tlačítka případně tato nastavení resetovat. Okamžitě se tak zastaví sdílení polohy, odstraní se zprávy atd.

Kompatibilita

iOS 16 je kompatibilní s těmito zařízeními – iPhone 13, iPhone 13 mini iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone SE (2. generace a novější). Bude samozřejmě kompatibilní i s nedávno představenými iPhony řady 14.

To znamená, že se již nedostane např. na iPhone SE první generace, iPhone 6s a iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus a iPod touch. Pro ně je určena výše popsaná aktualizace systému iOS 15.7.

Shrnutí

Nový operační systém iOS 16 přináší obrovskou řadu novinek a vylepšení, a proto, máte-li podporovaný telefon, můžete na tuto verzi aktualizovat.
Pozn.: Přestože byl iOS 16 představen 12. září, aktualizace je uvolňována postupně, proto je možné, že se vám zobrazí až za několik dní.