Vyšla SuperNova a Dolphin ScreenReader 21.02

29. 4. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Speciální software Dolphin

SuperNova 21.02, vydaná 27. 4. 2022, přináší bezplatný přístup ke službě EasyReader Premium pro všechny zákazníky se zakoupenou smlouvou o údržbě softwaru (SMA) nebo plánem upgradů SuperNovy (SUP). Aktualizace rovněž zahrnuje navýšení výkonu v nejnovějších verzích aplikace Microsoft Outlook, možnost ukládat naskenované dokumenty na Disk Google, zlepšení čtení textu pod ukazatelem myši a řadu dalších oprav a vylepšení.

NOVINKA: Bezplatný přístup ke službě EasyReader Premium

Obrázek notebooku a chytrého telefonu se zobrazenou aplikací EasyReader se stejným textem knihy a stejným nastavením motivu textu.

Od vydání verze 21.02 budou moci všichni zákazníci s aktivní smlouvou o údržbě softwaru (SMA) nebo plánem upgradu SuperNovy (SUP) (přidruženým v naší distribuci pod SMA – pozn. autora) číst své knihy na libovolném zařízení s bezplatným přístupem ke službě EasyReader Premium.

EasyReader Premium otevírá přístup k exkluzivním funkcím v bezplatných aplikacích EasyReader pro iOS, Android, Windows, FireOS a Chromebooky, abyste mohli číst a učit se naprosto kdekoli.

Se službou EasyReader Premium mohou nevidomí nebo slabozrací vyhledávat a stahovat knihy do svého notebooku pomocí aplikace EasyReader pro Windows (bezplatná součást SuperNovy) a pokračovat ve čtení tam, kde přestali, v aplikaci EasyReader na svém iPhonu, iPadu nebo zařízení s Androidem.

EasyReader Premium synchronizuje:

  • knihy přidané do seznamu „Mé knihy“
  • pozici v každé rozečtené knize
  • nastavení čtečky včetně barev, velikosti písma, zvýraznění atd.
  • záložky a poznámky v každé knize
  • text otevřený ze schránky v EasyReaderu
  • uživatelské údaje a nastavení knihovny

Chcete-li využívat výhod služby EasyReader Premium, jednoduše otevřete aplikaci EasyReader pro Windows z ovládacího panelu SuperNovy.

Jak na to:

  1. V ovládacím panelu SuperNovy otevřete nabídku „Média“.
  2. Zvolte položku „Knihy“.
  3. Zde zvolte položku „Mé knihy“.
  4. Otevře se aplikace EasyReader pro Windows. Přihlásit se pak můžete účtem Dolphin nebo Google.

Obsahuje-li vaše licence SuperNovy SMA nebo SUP, bude ve vašem účtu Dolphin automaticky odblokována služba EasyReader Premium.
Nemáte-li aktivní SMA nebo SUP, můžete si i tak užívat všech dostupných funkcí aplikace EasyReader, která je zdarma.

Více o službě EasyReader Premium naleznete na stránce www.YourDolphin.com/…ader/Premium (v angličtině).

Pozn.: EasyReader Premium synchronizuje seznam „Mé knihy“, neukládá knihy do vašeho účtu Dolphin. Když vyberete knihu ze seznamu na jiném zařízení, stáhne se na pozadí a otevře na pozici, na které jste předtím přestali číst.

NOVINKA: Zlepšení výkonu v nejnovějších verzích aplikace Microsoft Outlook

SuperNova 21.02 přináší výrazné navýšení výkonu v nejnovějších verzích aplikace Microsoft Outlook.

Zvětšení, braillský i hlasový výstup SuperNovy nyní reagují v aplikacích Microsoft Outlook 2019 a 365 výrazně rychleji, což opět zlepšuje produktivitu při psaní, čtení a odpovídání na e-maily.

NOVINKA: Ukládejte naskenované dokumenty na Disk Google

Dokumenty, které v SuperNově naskenujete, můžete rovnou odeslat na Disk Google a otevírat je tak na jakémkoliv zařízení.

Naskenovaný text můžete na Disk Google uložit buďto hned po jeho naskenování, nebo v průběhu čtení v Předčítacím okně.

Jak odeslat dokument na Disk Google po jeho naskenování:

  1. V nabídce „Média“ ovládacího panelu SuperNovy zvolte položku „Skenovat a číst“.
  2. Zvolte typ rozpoznávání (ze souboru, nebo ze skeneru).
  3. Přepínač „Po dokončení skenování“ nastavte na hodnotu „Odeslat dokument na Disk Google“.
  4. Nakonec klepněte na tlačítko „OK“.

Jak odeslat dokument na Disk Google z Předčítacího ok­na:

  1. Otevřete naskenovaný dokument v Předčítacím okně.
  2. Na liště tlačítek zvolte tlačítko „Dokument“.
  3. V zobrazené podnabídce zvolte položku „Exportovat jako“.
  4. Nakonec klepněte na tlačítko „Export to Google Drive“.

    Na výběr máte možnost exportu pouze textu a formátování („Export formatting only“), nebo textu včetně úplného rozvržení („Export full layout“). O chybějícím překladu jsme výrobce informovali a lze předpokládat, že v budoucnu budou tyto volby také česky.

Pozn.: Při prvním pokusu o odeslání dokumentu na Disk Google bude SuperNova vyžadovat přihlášení k vašemu účtu Google. Po úspěšném přihlášení budou vaše přihlašovací údaje uloženy, takže při příštím odesílání již nebudou požadovány.

NOVINKA: Zlepšení čtení textu pod ukazatelem myši

Slabozrací uživatelé mají nyní možnost zvolit, co bude SuperNova číst při použití funkce čtení pod ukazatelem myši. Do nastavení „Obecné předvolby ohlašování“ v nabídce „Hlas“ byla přidána možnost definovat, co bude pod ukazatelem myši ohlašováno. Na výběr je přečtení aktuálního znaku, řádku, odstavce a objektu.

Je-li vybrána možnost „Objekt“, hlasový výstup přečte veškerý viditelný text zaměřené položky.

Pozn.: Toto nové nastavení se týká nejnovějších verzí aplikací sady Microsoft Office a webových prohlížečů Google Chrome, Microsoft Edge a Mozilla Firefox. V aplikacích, které tuto funkci nepodporují, přečte SuperNova pod ukazatelem myši pouze aktuální řádek.

Další opravy a vylepšení

  • Opraveno: Dolphin kurzor – Při použití Dolphin kurzoru k výběru a kopírování textu z webových stránek se nyní do schránky zkopírují i prázdné řádky.
  • Novinka: EasyReader – SuperNova nyní obsahuje nejnovější verzi aplikace EasyReader pro Windows (9.02). Aktualizace rovněž zlepšuje použití SuperNovy a EasyReaderu společně. Tato vylepšení jsou popsána níže.
  • Novinka: EasyReader – Pro čtení textových knih v EasyReaderu se nyní použije hlas SuperNovy. Hlas EasyReaderu bude použit ke čtení audioknih.
  • Novinka: EasyReader – Je-li otevřená textová kniha a běží SuperNova, jsou nastavení hlasového výstupu v EasyReaderu nedostupná. Je to proto, že pro čtení textu se nyní využívá hlas SuperNovy.
  • Novinka: EasyReader – Bylo vylepšeno sledování pozice čtení pomocí Dolphin kurzoru.
  • Novinka: EasyReader – Běží-li SuperNova, nejsou k dispozici nastavení zvýraznění EasyReaderu, aby nedocházelo ke zvýrazňování fokusu pomocí SuperNovy i EasyReaderu současně.
  • Opraveno: Instalátor – Po stisku tlačítka „Zrušit“ v průběhu instalace se již nezobrazí zpráva, že byla instalace úspěšně dokončena.
  • Opraveno: Microsoft Edge – Dolphin kurzor se již při posouvání obsahu webové stránky samovolně nepřepíná.
  • Opraveno: Microsoft Office 365 – SuperNova již při procházení seznamu položek v aplikacích Microsoft Office 365 neztrácí fokus.
  • Opraveno: Hlasy Microsoft OneCore – Při přidání nových jazyků do Windows jsou příslušné hlasy nyní korektně viditelné v seznamu hlasů v dialogovém okně „Výběr hlasu a jazyka“ v SuperNově.
  • Opraveno: Microsoft Word 365 – Plynulé čtení se nyní v aplikaci Microsoft Word spouští od aktuální pozice kurzoru dle očekávání.
  • Opraveno: Microsoft Word 365 – Při psaní do dokumentu aplikace Word s nastaveným zvýrazněním řádků již zvýraznění nepokrývá celou oblast dokumentu.
  • Novinka: Značky míst – Značku místa lze nyní přidat i pro celou doménu konkrétní webové stránky. To je užitečné, pokud je značka místa přidána do oblasti, která se zobrazuje na všech stránkách daného webu nebo webové aplikace (jako např. položka v hlavním menu, které je zobrazeno v horní části stránky).

    Pro přidání značky místa pro doménu konkrétního webu vyhledejte položku, na které chcete vytvořit značku místa, stiskněte kombinaci kláves „LEVÝ CONTROL + LEVÝ SHIFT + A“ a v rozbalovací nabídce „Rozsah platnosti značky místa“ zvolte „Doména tohoto webu“.

  • Novinka: Značky míst – Funkci Značky míst lze nyní použít i k výběru a kopírování textu z webových stránek. Výběr zahájíte přidáním dočasné značky místa (klávesová zkratka „LEVÝ CONTROL + DOLPHIN KLÁVESA + A“). Po přidání značky přesuňte Dolphin kurzor na konec textu, který chcete označit, a poté stiskněte „CONTROL + C“ pro jeho zkopírování.
  • Opraveno: Hlasy Vocalizer – U určitých hlasů Vocalizer Embedded bylo zajištěno, že funkce Plynulé čtení pracuje podle očekávání.

Důležité informace od společnosti Dolphin pro uživatele systémů Windows 7 a Windows 8.1

Společnost Dolphin chce zajistit, aby nevidomí nebo slabozrací lidé mohli co nejlépe využívat nejnovější aktualizace platformy Microsoft Windows. Aby bylo možné i nadále poskytovat přístup ke všem posledním inovacím, SuperNova již nezahrnuje podporu pro zařízení se systémy Windows 7 a Windows 8.1. Přestože program SuperNova může i nadále fungovat na zařízeních se systémy Windows 7 a 8.1, tým Dolphin již není schopen opravovat problémy, které se v těchto operačních systémech vyskytnou.

Pokud v současné době používáte program SuperNova na zařízeních se systémem Windows 8.1 nebo starším, obraťte se prosím na náš přátelský tým ve Velké Británii, který vám poradí s výběrem vhodného zařízení, jež bude podporovat nejnovější aktualizaci SuperNovy, tedy verzi 21. Pokud žijete mimo Velkou Británii, obraťte se na některého z našich důvěryhodných distributorů.

Majitelé licence verze 21 si mohou aktualizaci stáhnout prostřednictvím funkce „Aktualizace z internetu“ dostupné z menu „Obecné“ ovládacího panelu programů SuperNova a ScreenReader. Pro ostatní je k dispozici demoverze v sekci Ke stažení.