Výzva k upgradu na Windows 11 – s námi se bát nemusíte

26. 5. 2023 | Tým Adaptech | Témata: Pomůcka Zálohování Adaptech Windows

Možná si ještě vzpomínáte na to, jakým způsobem se snažil Microsoft přimět uživatele starších Windows přejít na tehdy nový operační systém Windows 10. Jednalo se o zprávy v oznamovací oblasti a o vyskakovací okna, ve kterých se mohlo snadno stát, že si uživatel z nepozornosti aktualizaci potvrdil, přestože o ni zájem neměl.

Nyní se zdá, že se opakuje podobný scénář. Uživatelům Windows 10, jejichž počítač splňuje minimální technické požadavky pro běh Windows 11, se mohou zobrazovat různé výzvy k aktualizaci. Ty se mohou objevovat ihned při zapnutí počítače, v poslední době se některým uživatelům objevují ale i celoobrazovkové výzvy během práce. Stejně jako u desítek i zde Microsoft spoléhá na to, že se uživatel jednoduše „uklepne“ a aktualizaci buďto rovnou potvrdí, nebo ji silně matoucím tlačítkem „Přejít později“ pouze odloží, ale neodmítne.

Pokud si přejete zůstat u Windows 10, je třeba klepnout v dolní části obrazovky na poslední a poněkud nevýrazný odkaz pro ponechání Windows 10.

S námi se vám to nestane

Ačkoliv se tyto nepříjemnosti běžným uživatelům mohou objevovat, uživatelé pomůcek od společnosti Adaptech se toho obávat nemusí. Naše řešení Accessibility 4U spolu s unikátním zálohovacím softwarem AOS totiž zajišťují mimo jiné i garanci funkčnosti pomůcky ve verzi systému, s níž jste si ji zakoupili. Přechodem na novou verzi systému či na úplně nový systém totiž může dojít k problémům se speciálním softwarem a pomůcka tak bude nepoužitelná.

Pokud si ale uživatel přeje nabídku na Windows 11 využít, lze tak samozřejmě učinit i u našich pomůcek. Doporučujeme ale tento požadavek konzultovat s naší technickou podporou.

Shrnutí

Je vidět, že se Microsoft snaží svůj nový systém dostat k co nejvíce uživatelům všemi možnými způsoby. Na jednu stranu se není čemu divit, nové Windows 11 nabízejí zajímavá vylepšení, např. možnosti diktování do jakéhokoliv programu v češtině. Parádní novinkou v následující aktualizaci bude nativní podpora archivů RAR, 7-Zip, gZip a dalších, takže nebude třeba instalovat aplikace třetích stran. Další zajímavostí je připravované nasazení umělé inteligence přímo do systému.

Na druhou stranu podpora Windows 10 končí až za dva roky, takže zatím není kam spěchat. Pokud vám desítky vyhovují, můžete přejít, až to sami uznáte za vhodné.