Winamp se vrací po čtyřech letech

19. 9. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Ostatní software

V dnešní novince přinášíme velmi potěšující zprávu především pro ty z vás, kdo jste používali nebo možná stále používáte kdysi velmi populární hudební přehrávač Winamp.

Již se zdálo, že se vývoj Winampu zastavil, poslední verze s označením 5.8 byla vydána před čtyřmi lety. Tehdy bylo plánováno i vydání Winampu 6, ke kterému ale nakonec nedošlo. Nyní se ale ve vývojovém týmu opět něco děje. Tento přehrávač, který kdysi nechyběl snad v žádném počítači, totiž přichází s novou verzí, která nese označení 5.999.

Nová verze má být základem, na kterém vývojáři hodlají dál stavět, přidávat nové funkce a opravovat či vylepšovat ty stávající. V příštích verzích by měla například přibýt nativní podpora formátů Opus, ogv/ogm, TS, H.265, HLS a VP9.

Co je nového?

Nejzásadnější novinkou aktuální verze je lepší kompatibilita s operačním systémem Windows 11. Dalších vylepšení se dočkalo přehrávání streamů přes zabezpečený protokol HTTPS či podpora otevřeného kodeku VP8.

Celý projekt byl převeden z Visual Studia 2008 na verzi 2019.

Co se týče kompatibility, nový Winamp podporuje operační systémy Windows 11, Windows 10, Windows 8.1, Windows 8 a Windows 7 SP1. Windows Vista a Windows XP tato verze již nepodporuje.

Živoucí legenda

Winamp je s námi již od roku 1997, kdy jej vyvinuli Justin Frankel a Dmitrij Boldyrev ve firmě Nullsoft. V roce 1999 jej prodali za 80 milionů dolarů americké firmě AOL. Pod touto firmou Winamp existoval do roku 2014, kdy jej odkoupila belgická společnost Radionomy, která do nedávna poskytovala přístup ke stovkám internetových rádií. Firma Radionomy se ale vývoji Winampu příliš nevěnovala a na dlouho poslední verze Winampu s číslem 5.8 byla vydána až v říjnu 2018, po které následovaly čtyři roky ticha.

Kde to stáhnu

Nejnovější verzi přehrávače Winamp si můžete stáhnout na jeho oficiálním fóru zde.

Shrnutí

Jsme opravdu velmi rádi, že se vývoj tohoto ikonického přehrávače nezastavil. Stále se totiž jedná o výborný multimediální přehrávač s jednoduchým ovládáním, množstvím rozšiřujících doplňků a komunitou 80 milionů aktivních uživatelů po celém světě.

Doufejme, že nové verze přijdou dříve než po čtyřech letech a že si Winamp i nadále zachová svou kvalitu a výbornou přístupnost pro nevidomé uživatele, kterých má tento přehrávač opravdu mnoho.