Revoluční řada braillských řádků HumanWare BI 20X, BI 40X a Mantis Q40

23. 6. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Speciální hardware Pomůcka Braille

V dnešním článku si blíže představíme braillské řádky nové generace firmy HumanWare.

Jedná se o dvacetiznakový Brailliant BI 20X, čtyřicetiznakový Brailliant BI 40X a speciální zařízení Mantis Q40, což je braillský řádek s plnohodnotnou QWERTY klávesnicí.

Braillské řádky firmy HumanWare patří již dlouhou dobu k nejkvalitnějším na trhu. Nyní společnost HumanWare rozšiřuje možnosti těchto řádků o funkce zápisníku, čtení knih a další doplňkové aplikace. Díky nim mohou tyto braillské řádky fungovat i jako samostatné zápisníky bez nutnosti připojení k PC nebo mobilnímu telefonu.

Prostředí a ovládání

Celé prostředí je uspořádáno do formy jednoduchých seznamů, kterými lze listovat palcovými klávesami na přední hraně zařízení, v případě zařízení Mantis můžete použít i kurzorové šipky. Položky hlavní nabídky lze rychle vyhledat taktéž zadáním prvního písmena dané položky, např. aplikaci Editor lehce nalezneme napsáním písmena „e“.
Potvrdit požadovanou položku můžete buďto stiskem naváděcích kurzorových tlačítek braillského řádku nebo klávesou Enter.

Spolu i samostatně

Všechna tato nová zařízení firmy HumanWare lze provozovat ve dvou režimech. Samostatně, kdy je k dispozici jednoduchý textový editor, braillský editor, kalkulátor, čtečka elektronických knih nebo správce souborů. Druhou možností je pracovat v režimu tzv. terminálu, kdy je můžete připojit k jinému zařízení, např. k PC nebo mobilnímu telefonu. Zde pak budou sloužit jako standardní braillský řádek a klávesnice. Jediným problémem může být, že klávesnice zařízení Mantis neobsahuje klávesu kontextové nabídky, ani klávesu Insert, která se běžně používá jako ovládací klávesa pro čtečky obrazovky.

Interní aplikace

Textový editor

Zařízení Brailliant BI 20X, BI 40X i Mantis Q40 obsahují jednoduchý textový Editor pro psaní poznámek. Tento editor umožňuje otevřít soubory ve formátech .docx, .doc, .txt, .brf, .brl, pdf, .ban a .bra, ukládat pak ve formátu .txt. Při čtení si můžete zapnout automatické posunování textu a nastavit jeho rychlost. Podporována je i práce s bloky a jejich kopírování a vkládání.
Další možnosti pak naleznete v kontextové nabídce po stisku klávesové zkratky MEZERNÍK + M (Brailliant) nebo CTRL + M (Mantis).

Braillský editor

Braillský editor je velmi podobný klasickému Editoru, ale je uzpůsoben pouze pro práci s braillskými formáty BRF a BRL. Při práci s těmito soubory nedochází k žádnému kódování – soubory budou obsahovat přesně ty braillské znaky, které jste napsali, bez ohledu na jejich možný význam, též formátování bude přesně takové, jaké dokážete vytvořit pomocí vložených mezer a konců řádků – půjde o věrnou digitální reprezentaci jinak papírových stránek Braillova písma.

Všechny soubory se ukládají do formátu .brf. Export do textového formátu je pak k dispozici v kontextové nabídce:

  • Brailliant BI 20X a 40X: Mezerník + M > nabídka „Úpravy“ > „Exportovat jako text“
  • Mantis Q40: CTRL + M > nabídka „Úpravy“ > „Exportovat jako text“

Při exportu je potřeba zvolit požadovanou braillskou tabulku pro správné kódování.

Při práci s braillským editorem v zařízení Mantis není k dispozici plnohodnotná QWERTY klávesnice, psát lze pouze braillským způsobem, tedy pomocí písmen A, S, D, F a J, K, L, Ů, kde písmeno F reprezentuje první bod, D druhý, J čtvrtý, K pátý atd.

Čtečka elektronických knih

Další specializovanou interní aplikací je Victor Reader (Brailliant) nebo Knihovna (Mantis) čili čtečka elektronických knih. Ta umožňuje číst elektronické knihy formátů .brf, .pef, .txt, .html, .docx, DAISY 2, DAISY 2.02, Niso, .rtf, .ban, .bra, .Pdf a .FB2. Podporovány jsou i .zip archivy obsahující soubory v textovém formátu.
Pozn.: Audioknihy ve formátu DAISY jsou podporovány pouze na zařízeních Brailliant, protože Mantis neobsahuje zvukový výstup.

Čtečka knih podporuje vytváření záložek či navigaci po vybraných úsecích textu v závislosti na konkrétní knize. I zde je možné aktivovat automatické posunování. Knihy můžete mít uložené v interní paměti, na paměťové kartě či flash disku nebo si je můžete stáhnout z online knihoven Bookshare, NFB Newsline či NLS Bard (pouze Brailliant).

Kalkulátor

Další interní aplikací je jednoduchý Kalkulátor. Po otevření aplikace stačí zapsat příklad, např. 20-(6+8) (bez mezer) a stisknout Enter. Kalkulátor vypíše výsledek, tedy 6. Otevřením kontextové nabídky můžete přidávat další znaky, např. mocniny, procenta atd.

Správce souborů

Zařízení obsahují i základního Správce souborů, který podporuje všechny běžné operace, jako je vytváření složek, přejmenovávání, kopírování, přesouvání a odstraňování souborů.

Ostatní interní aplikace

Dalšími interními aplikacemi jsou aplikace Online služby pro přihlášení do knihoven, stahování knih a synchronizaci, Datum a čas pro zobrazení a změnu data a času, Nastavení a Uživatelská příručka.

Připojení k PC či telefonu

To hlavní, co musí každý braillský řádek obsahovat, je samozřejmě možnost připojení k počítači, případně mobilnímu telefonu. K tomu u nových řádků firmy HumanWare slouží aplikace „Terminál“. Na výběr je možnost připojení pomocí dodávaného USB-C kabelu či přes Bluetooth. Připojit lze až 5 Bluetooth a jedno USB zařízení současně a během práce je možné mezi nimi přepínat.

V současné době jsou Brailliant BI 20X, BI 40X a Mantis Q40 kompatibilní s operačními systémy Windows 8 a novějším, Mac OS 10.15 (Catalina) a novějším, Android nebo iOS 13.4 a novějším.
Ze čteček obrazovky jsou to pak JAWS 18 a novější, SuperNova, NVDA, TalkBack (pouze přes USB), ChromeVox (pouze přes USB) a VoiceOver.

V terminálovém režimu funguje Mantis Q40 rovněž jako klávesnice pro ovládání externího zařízení, a to i tehdy, není-li spuštěna žádná čtečka obrazovky.

Nový protokol

Všechna zařízení používají pro připojení nový tzv. Braille HID protokol pro USB i Bluetooth. Jeho výhodou je především univerzálnost. Pro připojení přes USB není nutné instalovat žádné ovladače, software zařízení automaticky detekuje stejně jako třeba USB klávesnici. Nevýhodou nového způsobu připojení je, že Bluetooth HID není v současné chvíli podporován společnostmi Dolphin a Google. To znamená, že pro práci se softwarem společnosti Dolphin nebo připojení k mobilním telefonům s operačním systémem Android lze využívat pouze USB připojení, což je v případě mobilních telefonů velmi nepraktické. Věříme ale, že oboje bude brzy napraveno.

Shrnutí

Nová zařízení firmy HumanWare si i nadále drží svou vysokou kvalitu, ale navíc přidávají mnoho užitečných funkcí. Jste uživateli některého z nových braillských řádků firmy HumanWare? Podělte se o vaše názory a zkušenosti na našem Facebooku.