Eset Security a ochrana klávesnice

9. 11. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Přístupnost Antivirus

Používáte-li některé z pokročilých řešení firmy Eset, konkrétně Internet Security nebo Smart Security Premium (základního antiviru Nod32 se to netýká), a aktualizovali jste jej na poslední verzi 16, mohli jste se setkat s velmi zvláštním chováním na webu.

V této verzi totiž firma Eset zapnula funkci ochrany klávesnice ve službě „Zabezpečený prohlížeč“. Po aktivování této možnosti budou veškeré informace zadané na klávesnici do chráněného prohlížeče skryty před dalšími aplikacemi. Zlepšuje se tak ochrana před tzv. keyloggery, což je škodlivý software, který odchytává stisky kláves, a útočník tak může získat např. hesla, čísla účtů atd.

Bohužel aktivace této funkce má velmi neblahý vliv na přístupnost a téměř znemožňuje práci na počítači pomocí čteček obrazovky.

Jak se to projevuje

S každou čtečkou se to chová trošku jinak.

  • Se softwarem Dolphin se to projevuje tak, že ve webovém prohlížeči nefungují klávesy rychlé navigace. Program čte stisky kláves tak, jak se vyskytují na klávesnici v jednotlivých řadách za sebou. Takže i když budete mačkat stále jednu klávesu, bude program vyslovovat různé znaky, což práci na webu naprosto znemožňuje.
  • Program Předčítání kromě tohoto špatně čte i při psaní do editačních polí např. pro vyhledávání nebo zadávání adresy. Znaky se ale zapisují správně, jen v případě, máte-li zapnuté ohlašování psaných znaků, bude Předčítání číst nesmysly.
    Předčítání rovněž automaticky zapíná režim „Skenovat“ např. i na pracovní ploše, takže nejde vyhledávat ikony pomocí písmen. Je nutné tento režim vypnout zkratkou „Insert + mezerník“.
  • Program NVDA se chová stejně jako produkty Dolphin, psát do editačních polí jde, ale klávesy pro rychlou navigaci nefungují.

Jak ochranu klávesnice vypnout

Protože je Eset Security nejlépe přístupný s programem Předčítání, popíšeme si to právě v něm.

  1. Ze systémové lišty (Windows + B) vyvolejte okno Eset Security.
  2. Stiskněte klávesu F5 pro otevření rozšířených nastavení.
  3. Klávesou TAB přejděte na tlačítko „Web a mail“ a potvrďte jej mezerníkem.
  4. Klávesou TAB přejděte na tlačítko „Ochrana bankovnictví a online plateb“ a potvrďte jej mezerníkem.
  5. Klávesou TAB přejděte na zaškrtávací políčko „Ochrana klávesnice“, klávesou mezerník jej odškrtněte, poté klávesou TAB přejděte na tlačítko „OK“ a to potvrďte mezerníkem.

Poté vám bude již vše fungovat tak, jak jste zvyklí.

Shrnutí

I když je antivirus integrovaný do Windows 10 a 11 již na velmi vysoké úrovni, existuje stále řada lidí, kterým produkty jiných společností, jako např. právě Esetu, vyhovují. Proto patříte-li mezi ně a používáte-li čtečku obrazovky, dejte si na tuto novou funkci pozor.