Několik zajímavostí o NVDA

9. 3. 2023 | Tým Adaptech | Témata: Speciální software Historie NV Access

V dnešním článku si přiblížíme velmi populární, zdarma dostupnou a open source čtečku obrazovky NVDA, její možnosti a výhody.

Název NVDA je zkratkou pro NonVisual Desktop Access, což by se dalo přeložit jako „počítač přístupný bez zrakové kontroly“. Za jeho vývojem stojí Michael Curran, který nebyl spokojený s vysokými cenami komerčních čteček obrazovky. Proto začal v roce 2006 vyvíjet čtečku obrazovky založenou na Pythonu a propojení s Microsoft SAPI pro hlasové syntezátory. Poskytoval podporu pro Microsoft Windows 2000 a novější a základní možnosti čtení obrazovky, jako je podpora pro některý software třetích stran a procházení webu. Ke konci roku 2006 Curran pojmenoval svůj projekt NonVisual Desktop Access (NVDA) a následující rok vydal verzi 0.5. V průběhu let 2008 a 2009 se objevilo několik dalších verzí, které obsahovaly vylepšené procházení webu, podporu pro více programů, výstup braillského displeje a vylepšenou podporu pro více jazyků. Obrovskou výhodou pak je i vestavěný syntezátor eSpeak podporující více než 55 jazyků. Na podpoře češtiny se velkou měrou podílel i jeden ze členů společnosti Adaptech.

V roce 2007 založili Michael Curran a James Teh organizaci NV Access, která se o vývoj NVDA stará. Od té doby se NVDA stále vyvíjí a díky podpoře nejen z řad dobrovolníků, ale i velkých firem, jako je např. společnost Microsoft, se stalo jednou z aktuálně nejpopulárnějších čteček obrazovky.

Každý rok vychází čtyři hlavní verze a několik opravných aktualizací. Lidé, kteří se nebojí experimentovat, se mohou přihlásit i do programu pro testování softwaru a díky nahlašování chyb tak pomáhat s jeho vylepšováním.

Rychlost, odezva a stabilita

Protože NVDA není náročné na systémové prostředky, je oproti ostatním čtečkám obrazovky opravdu svižné a práce s ním je velmi příjemná. Nemá problém běžet ani na velmi starých a pomalých počítačích, i když poslední verze, která ještě podporuje Windows XP, je 2017.3.

Vítězí ale i na nových technologiích. Je kompatibilní s obrovskou řadou aplikací, a když vyjde např. nová verze operačního systému, je to mnohdy právě NVDA, které v ní funguje jako první.

Lze spustit kdekoliv

NVDA existuje prakticky ve dvou verzích – klasické a přenosné.

Klasická verze funguje stejně jako jakýkoliv jiný program. To znamená, že si NVDA nainstalujete do vašeho operačního systému a odtamtud jej spouštíte. Výhodou nainstalované verze je, že software má přístup ke všem oprávněním systému a může tak číst všechny části aplikací, které dokáže rozpoznat.

Oproti tomu přenosnou verzi si můžete nakopírovat např. na flash disk a spustit ji na jakémkoliv počítači bez nutnosti instalace. To vám zajistí základní přístup k systému a aplikacím, ale neumožňuje přistupovat do míst vyžadujících zvýšená systémová oprávnění. Mezi taková místa patří např. strom správce zařízení Windows.

Spustíte-li přenosnou verzi NVDA s oprávněními správce (CTRL + Shift + Enter), získáte většinu možností klasické nainstalované verze, ale ta stále může v určitých případech fungovat lépe. Potřebujete-li však dočasně pracovat s počítačem, na který nemáte povoleno software instalovat, může vám právě přenosné NVDA velmi pomoci.

Úžasná variabilita

Jednou z dalších výhod je flexibilita NVDA, založená na tzv. doplňcích. Chybí vám nějaká funkce, nefunguje vám NVDA v nějaké aplikaci, nebo byste rádi používali určitý hlasový výstup, ale jeho cena je příliš vysoká? To vše mohou zajistit doplňky NVDA. Valná většina jich je poskytována zdarma, právě hlasové výstupy ale patří k těm placeným. Oproti standardním verzím je jejich cena ale mnohonásobně nižší. Díky doplňkům můžete lépe a efektivněji pracovat s Wordem, VLC media playerem, Thunderbirdem a řadou dalších aplikací.

Hlasové syntézy na několik způsobů

NVDA, stejně jako ostatní čtečky obrazovky, podporuje standard SAPI, a to ve verzi 4 i 5. To znamená, že je kompatibilní s velmi širokou paletou hlasových výstupů. Kromě SAPI ale nativně podporuje i hlasy Windows OneCore, což jsou nové hlasy společnosti Microsoft vestavěné přímo ve Windows 10 a 11.

Další možností jsou pak již zmiňované hlasové výstupy ve formě doplňků, vyvinutých přímo pro NVDA. Ty vyvíjí společnosti jako Acapela, Code Factory, v ČR např. také Rosasoft. Výhodou těchto syntéz je jejich nižší pořizovací cena oproti standardním SAPI verzím, nevýhodou pak to, že je nelze používat v dalších aplikacích.

Oblíbené doplňky

Jedním z výborných a hojně využívaných doplňků je NVDA Remote. Tento doplněk umožňuje připojení jednoho počítače s běžícím NVDA ke druhému počítači s běžícím NVDA. Tento doplněk se tak hodí nejen k poskytování pomoci druhé osobě při řešení problémů s počítačem, ale třeba i jako nástroj umožňující práci z domova.

Dalším šikovným doplňkem je instantTranslate. Ten umožňuje pomocí jedné klávesové zkratky přeložit označený text z jednoho jazyka do druhého a překlad rovnou zkopírovat do schránky. Pro překlad využívá technologii společnosti Google, a tak podporuje velké množství jazyků včetně češtiny a slovenštiny.

Jako poslední bychom zmínili velmi jednoduchý, ale šikovný doplněk BluetoothAudio. Tento doplněk zajistí, že pokud máte připojena Bluetooth sluchátka nebo reproduktory, nebudete se při čtení setkávat se zpožděním či usekáváním začátků slov.

Doplňků pro NVDA je obrovské množství. Jejich oficiální katalog spravovaný společností NV Access naleznete na adrese NVDA Community Add-ons (v angličtině), kde si můžete jednotlivé doplňky stáhnout a sami vyzkoušet. Doplňky v tomto katalogu jsou oficiálně podporovány NV Access, informace o jejich aktualizacích jsou uváděny na oficiální e-mailové konferenci NVDA a rovněž se dbá na to, aby byl každý doplněk před uvedením v katalogu lokalizován do podporovaných jazyků.

Shrnutí

NVDA patří k nejpopulárnějším a velmi kvalitním čtečkám obrazovky. Jeho možnosti jsou nepřeberné a díky tomu, že je poskytováno zdarma, jej může používat opravdu každý.