Překladač přímo v Microsoft Office

2. 8. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Ostatní software Umělá inteligence

V dnešní novince vám představíme velmi praktický způsob, jak si nechat přeložit dokument ve Wordu nebo třeba text e-mailu. Sada Microsoft Office totiž obsahuje zabudovanou funkci překladače, který využívá umělou inteligenci firmy Microsoft, a výsledný překlad je tak na velmi slušné úrovni.

Překladač Microsoft umí překládat psaný i mluvený text, a to mezi více než 60 jazyky, a je dostupný v programech Word, Excel, PowerPoint i Outlook. Chcete-li si tak nechat přeložit dokument ve Wordu, nemusíte jej kopírovat např. na webové stránky překladače Google a přeložený text zpět do Wordu, ale stačí využít tuto šikovnou vestavěnou funkci. Další výhodou je, že přeložený text nezruší formátování původního dokumentu.

Překlady na slušné úrovni

Úroveň překladu je srovnatelná s konkurenčními překladači, jako je např. Překladač Google nebo DeepL, které patří k nejlepším online dostupným překladačům. Samozřejmě, že žádný strojový překlad není dokonalý, ale každý z nich má své silné a slabé stránky a např. technická data překládá nástroj od Microsoftu opravdu dobře.

Jak na to?

Použití překladače v aplikacích sady Microsoft Office je velmi jednoduché. Např. ve Wordu stačí označit text, který si přejete přeložit, stisknout klávesu kontextové nabídky a zde zvolit položku „Přeložit“.

Objeví se dialogové okno překladače Microsoft. Klávesou TAB zkontrolujte, zda je zdrojový i cílový jazyk správný, případně je zde můžete změnit. V editačním poli můžete rovněž zkontrolovat text pro překlad nebo jej zde upravit. Potvrzením tlačítka „Vložit“ nahradíte originální text překladem.

Shrnutí

Pracujete-li často s cizojazyčnými dokumenty, určitě tuto málo známou funkci aplikací sady Office využijete.