Přichází další zlepšení kvality telefonních hovorů

24. 3. 2023 | Tým Adaptech | Témata: Apple Telefony Android Google Umělá inteligence

Přestože jsou dnes telefonní hovory opravdu kvalitní, a to především díky funkcím VoLTE a VoWifi, stále je zde prostor pro zlepšování.

Podle posledních informací od společnosti Apple bude aktualizace iOS 16.4 obsahovat jednu příjemnou věc zlepšující již tak velmi kvalitní hlasovou komunikaci.

Jedním z dalších vylepšení kvality hovorů je funkce „Hlasová izolace“ (Voice Isolation). Dle společnosti Apple Hlasová izolace upřednostní váš hlas a zablokuje okolní hluk, takže telefonní hovory budou jasnější, vy budete lépe slyšet osobu, se kterou telefonujete, a ona bude lépe slyšet vás.

Na VoIP už to existuje

Nejedná se o úplnou novinku, protože tato funkce je již k dispozici u aplikací pro volání přes internet, jako jsou např. FaceTime, WhatsApp a další, na zařízeních se systémem iOS 15 nebo macOS Monterey a novějším. Tato funkce ale dosud nebyla dostupná pro klasické telefonní hovory přes mobilní síť a společnost Apple nenabízela žádný způsob, jak kvalitu telefonních hovorů zlepšit.

Při volání pomocí služby FaceTime lze hlasovou izolaci aktivovat klepnutím na ovládací centrum, zde na možnost „Režim mikrofonu“ a následně výběrem možnosti „Hlasová izolace“. Je možné, že podobně tomu bude i v připravované funkci pro klasické telefonní hovory.

Jak je na tom Android?

Výrobci telefonů s operačním systémem Android podobné funkce implementují již řadu let, ale jejich dostupnost závisí na konkrétním výrobci a modelu telefonu. Až s Androidem 13 se na tuto funkci zaměřil i sám Google. Nazývá ji „Čisté volání“ („Clear Calling“) a od prosince je k dispozici na telefonech Pixel. Tato funkce využívá k odstranění okolního hluku umělou inteligenci, a to pro oba volající. To znamená, že nejen minimalizuje okolní hluk, který zachytí váš mikrofon, ale také odstraňuje okolní hluk, který slyšíte od druhé strany. Jedinou nevýhodou zde může být fakt, že to funguje pouze u hovorů přes mobilní síť, nikoliv s použitím volání přes Wi-Fi.

Shrnutí

Jsme rádi, že se kromě neustálého vylepšování práce s fotografiemi či videem společnosti zaměřily i na to nejzákladnější, co dělá telefon telefonem, a těšíme se na ještě kvalitnější hovory.