První představení iOS 16

7. 6. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Operační systém Apple Telefony

Včera společnost Apple na své konferenci WWDC 2022 představila novou verzi operačního systému iOS s označením iOS 16. My vám nyní přinášíme ty nejvýznamnější změny a vylepšení této verze.

Novinkou je především přepracovaná zamykací obrazovka s widgety, vylepšení aplikace Zprávy, sdílená knihovna fotografií pro rodinu a další.

Novinky a vylepšení v iOS 16

Zamykací obrazovka

Zamykací obrazovka v iOS 16 prošla zásadní revizí. Můžete si na ní změnit písmo hodin, barvu písma a tapety. Také si můžete přidat různé widgety jako počasí, události v kalendáři, datum, budíky, úroveň nabití baterie atd. Rovněž si můžete vytvořit jednotlivé zamykací obrazovky svázané s vašimi režimy soustředění, jako je práce a zábava, každou se svým přizpůsobením a widgety.

Oznámení si můžete na zamykací obrazovce rozbalit jako seznam nebo skrýt. Dokud je nerozbalíte, jsou umístěná v dolní části obrazovky.

Živé aktivity – Přímo na zamykací obrazovce si můžete zobrazovat právě probíhající události, jako skóre sportovních zápasů nebo třeba informace o stavu doručování zásilky.

Aplikace Zprávy

V aplikaci Zprávy máte nyní možnost upravovat nebo odstraňovat již napsanou zprávu v konverzaci stejně, jako to jde v některých chatovacích aplikacích. Zprávy si rovněž můžete označit jako nepřečtené a vrátit se k nim později. V aplikaci Zprávy bude rovněž k dispozici i funkce SharePlay pro synchronizovaný poslech hudby nebo videa s přáteli.

Sdílená knihovna fotografií

Sdílená knihovna fotografií na iCloudu umožňuje lidem bezproblémové sdílení obrázků v samostatné knihovně iCloud. Fotky ke sdílení můžete vybrat podle data nebo lidí na snímcích. Jakmile je sdílená knihovna nastavená, můžete obrázky zpřístupnit přímo z Fotoaparátu, určit, aby sdílení proběhlo automaticky, až budou ostatní účastníci poblíž, a nebo si nechat doporučit, které další fotky byste si mohli ke sdílení přidat. Úpravy a změny se synchronizují všem. Ve sdílené knihovně má každý stejná práva fotky přidávat, upravovat a mazat. Synchronizují se i označení Oblíbené, popisky a klíčová slova.

Další vylepšení

  • Funkce Apple Pay vám nyní umožňuje používat bezkontaktní platby u obchodníků pouze s použitím iPhonů bez nutnosti dalšího hardwaru, funkce Apple Pay Later pak umožní rozdělit nákup do čtyř plateb během šesti týdnů bez dalších úroků a poplatků (pouze v USA).
  • Rodinné sdílení bylo vylepšeno, což umožňuje rodičům nastavit zařízení dětí mnohem rychleji a snadněji.

Zpřístupnění

Detekce dveří

Jednou z největších novinek v oblasti zpřístupnění je funkce Detekce dveří. Tato špičková navigační funkce pro nevidomé nebo slabozraké uživatele může uživatelům pomoci najít dveře po příjezdu do nového cíle, pochopit, jak daleko od nich jsou, a popsat atributy dveří včetně toho, zda jsou otevřené nebo zavřené, a když jsou zavřené, zda je lze otevřít zatlačením, knoflíkem nebo klikou. Detekce dveří umí také rozpoznat značky a symboly kolem dveří, jako je číslo pokoje nebo symbol bezbariérového přístupu. Tato nová funkce kombinuje sílu LiDAR, fotoaparátu a strojového učení na zařízení a bude k dispozici na modelech iPhone a iPad se skenerem LiDAR.

Vylepšené diktování

Funkce diktování se rovněž dočkala vylepšení, pomocí kterého bude do textu automaticky přidávána i interpunkce, zatím ale nevíme, jak to bude fungovat v češtině.

Detekce textu

Funkce Detekce textu ve fotografiích nově podporuje i překladač. Jednoduše vám text ve fotografii přeloží. 

Soukromí

Novou funkcí v oblasti soukromí je Safety Check. Tato funkce přináší uživatelům přehled o tom, s kým a jaký obsah sdílejí a pomocí jediného tlačítka případně tato nastavení resetovat. Okamžitě se tak zastaví sdílení polohy, odstraní se zprávy atd. 

Kompatibilita

iOS 16 je kompatibilní s těmito zařízeními:

  • iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone SE (2. generace a novější)

To znamená, že se již nedostane např. na iPhone SE první generace.

Shrnutí

S novou verzí iOS, jejíž veřejné betatestování začne v červenci a plné verze se pak dočkáme s příchodem iPhonů 14, se můžete opět těšit na mnoho nových funkcí a vylepšení, o kterých vás budeme i nadále informovat.