Rozpoznávání hudby bez instalace

16. 11. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Kapsys Telefony Android Ostatní software Google

V dnešní novince si představíme několik způsobů, jak velmi rychle rozpoznat právě hrající skladbu na telefonech s operačním systémem Android včetně telefonů Kapsys SmartVision 2 a 3.

Každému se určitě již stalo, že slyšel někde hrát písničku, která se mu líbila, ale nevěděl její název ani interpreta. K zjišťování informací o právě hrané skladbě existuje několik programů, z nichž nejznámější je pravděpodobně aplikace Shazam.

My si ale dnes představíme řešení, které je součástí všech telefonů s operačním systémem Android, protože jej má na svědomí samotný Google. Služba se jmenuje Audio vyhledávání (Sound Search) a lze se k ní dostat hned několika způsoby.

Vyhledávání skladeb v aplikaci Google

První možností, která je dostupná na všech telefonech, je použití tlačítka pro hlasové vyhledávání.

  1. Pusťte nějakou skladbu, kterou si přejete rozpoznat.
  2. Otevřete aplikaci Google.
  3. Klepněte na tlačítko „Hlasové vyhledávání“.
  4. Zvolte tlačítko s názvem „Klepnutím spustíte rozpoznávání skladeb“. (Pokud používáte čtečku obrazovky, na tuto položku se dostanete švihnutím vpravo), na telefonech Kapsys SmartVision šipkou dolů.

V tuto chvíli začne aplikace rozpoznávat hrající skladbu pomocí mikrofonu telefonu. Pokud skladbu nalezne, zobrazí vyhledané výsledky na Googlu, velmi pravděpodobně si tak budete skladbu moci pustit např. přes YouTube.

Widget Sound Search

Máte-li např. telefon Samsung, můžete si přidat zástupce pro spuštění audio vyhledávání přímo na domovskou obrazovku:

  1. Podržte prst na prázdném místě na obrazovce, až telefon jemně zavibruje. Používáte-li čtečku obrazovky, dvakrát klepněte jedním prstem a při druhém klepnutí prst podržte na vybraném místě obrazovky.
  2. V nabídce, která se objeví, zvolte položku „Nástroje“.
  3. Ze seznamu nástrojů zvolte položku „Google“.
  4. Ze seznamu nástrojů od Googlu zvolte položku „Sound Search“.
  5. Dalším poklepáním přidáte zástupce Sound Search na domovskou obrazovku.

Nyní stačí poklepat na ikonu Sound Search, když hraje nějaká skladba, a Google se ji pokusí rozpoznat.

Zkratka z obchodu Play

Pokud by vám ani jedna z popsaných metod nefungovala, můžete si z obchodu Google Play stáhnout aplikaci, která tuto funkci také rovnou spustí. V obchodě Google Play je pod názvem „Rychlé spuštění Sound Search odkudkoliv“, po stažení ale bude vidět jako „Audio vyhledávání“. Stáhnout si ji můžete zde.

Shrnutí

Služba Audio vyhledávání je dobrou alternativou aplikace Shazam a dalších podobných služeb pro rozpoznávání skladeb. Je součástí všech telefonů s Androidem a pro její používání není prakticky nutné nic instalovat.

Pokud ale často posloucháte méně známé skladby, vyplatí se mít rozpoznávacích služeb více a různě je kombinovat.