Vyšel Android 13

17. 8. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Android

Google před pár dny po měsících testování a řadě beta verzí vydává Android 13 pro chytré telefony Google Pixel.

Je to aktualizace, jež vylepšuje mnoho změn, které přinesl Android 12, a zároveň zavádí spoustu drobných užitečných funkcí, jejichž cílem je zlepšit soukromí, zabezpečení a používání systému.

Aktualizace je uvolňována postupně a zatím pouze pro vlastní telefony řady Pixel. Konkrétně se jedná o Pixel 4, Pixel 4a, Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6, Pixel 6 Pro a Pixel 6a. Letošní hlavní aktualizace vychází o něco dříve, než tomu obvykle bývá. Android 12 byl vydán loni v říjnu a Android 11 v září 2020.

My přinášíme seznam hlavních novinek, které čistý Android 13 nabízí.

Hlavní novinky systému Android 13

Přibližujeme se k Applu

Nový Android 13 se snaží svým způsobem přiblížit systému iOS od konkurenčního Applu, několik věcí od něj pěkně odkoukal.

Jednou z nich je podpora prostorového zvuku se sledováním hlavy, kterou budou znát majitelé sluchátek Apple Airpods Pro. Při zapnutém prostorovém zvuku a nasazených kompatibilních sluchátkách máte pocit, jako kdyby zvuk vycházel z jednoho pevného bodu v prostoru. Otočíte-li hlavu, zvuk zůstane na tomtéž místě, tedy jej uslyšíte více nalevo nebo napravo, podle toho, kam se otočíte.

Podporován je také nový standard Bluetooth LE Audio (Low Energy) s celkovým zefektivněním přenosů. Při stejném datovém toku může být přenášený obsah kvalitnější, případně může zůstat kvalita stejná a nižší datový tok zajistí podstatně nižší energetickou náročnost a menší latenci. Bluetooth LE podporuje rovněž funkci Auracast, což je funkce umožňující vysílání z jednoho telefonu do více přijímačů, např. do několika sluchátek či reproduktorů.

Nové ovládací prvky médií

Android 13 přináší také několik vylepšení pro ovládání médií. Ovládací prvky médií jsou stále umístěny mezi nabídkou rychlého nastavení a panelem oznámení, ale samotný widget je nyní mnohem větší a ukazatel průběhu má podobu klikaté čáry.

Další novinkou tak trochu kopírující Apple je možnost posílat zprávy z aplikací včetně Zpráv Google přímo do Chromebooku, podobně jako iMessage na Macu. Kromě vlastní aplikace Zprávy to funguje s aplikací Signal a společnost říká, že tato funkce bude fungovat s „mnoha z vašich dalších oblíbených aplikací pro zasílání zpráv“.

Dalším vylepšením týkajícím se kopírování obsahu je možnost kopírovat obsah včetně obrázků, textu, videa nebo adres URL např. mezi telefonem a tabletem. Tato šikovná funkce se může hodit při práci s fotografiemi nebo třeba jen pro rychlý a snadný přenos adresy URL z jednoho zařízení do druhého.

Vylepšení soukromí

V novém systému Android 13 je přepracovaná funkce zasílání oznámení z jednotlivých aplikací. Aplikace vám již nebudou jen tak zasílat oznámení, ale budou muset požádat o povolení přístupu k oznámením. Vy se tak budete moci sami rozhodnout, zda dané aplikaci přístup k oznámením povolíte, či jej zakážete.

Podrobnější oprávnění pro přístup k mediálním souborům

V současné době mají všechny aplikace ve vašem zařízení Android přístup k souborům v úložišti vašeho telefonu s oprávněním READ_EXTERNAL_STORAGE (čtení z externího úložiště). Toto oprávnění umožňuje všem aplikacím přístup ke všem druhům mediálních souborů v úložišti. Například aplikace pro přehrávání zvuku má přístup k vašim fotografiím, což je zcela zbytečné. Google to však v Androidu 13 mění zavedením tří nových oprávnění:

  • READ_MEDIA_IMAGES (pro obrázky a fotografie)
  • READ_MEDIA_VIDEO (pro videa)
  • READ_MEDIA_AUDIO (pro zvukové soubory)

Pokud určitá aplikace požaduje přístup k více než jednomu typu mediálního obsahu, zobrazí se jedno dialogové okno pro udělení obou oprávnění.

Nové API pro přístup k fotografiím

Nové rozhraní API pro přístup k fotografiím je rozšířením již existujícího nástroje pro přístup k dokumentům. Systém přiřazuje konkrétním aplikacím přístup přímo k této části úložiště, místo aby měla širší přístup k souborům v zařízení. Tímto způsobem může aplikace přistupovat k fotografiím nebo videím ve vašem telefonu a zároveň nemá širší přístup k dalšímu obsahu vašeho telefonu. Nový způsob přístupu k fotografiím se rozšiřuje i na starší Android zařízení prostřednictvím aktualizace služeb Google Play.

Předvolby jazyka pro konkrétní aplikaci

Tato funkce se může hodit v případě, že hovoříte více jazyky a z nějakého důvodu nechcete používat určitou aplikaci v jazyce svého telefonu. To znamená, že máte-li telefon v češtině, ale nelíbí se vám český překlad určité aplikace, můžete si ji nyní přepnout třeba do angličtiny.

Další možnosti barev ve stylu Material You

Android 13 přidává do aplikace Tapeta a styl na zařízeních Pixel několik nových barev a možností motivů. Nyní si můžete vybrat ze čtyř stránek barev tapet a základních barev, přičemž celkový počet barev tapet i základních barev je 16. Oproti tomu aplikace Tapeta a styl dříve nabízela pro každou pouze čtyři barvy.

Usnadnění

Z hlediska přístupnosti se v Androidu 13 také několik věcí změnilo. Zde jsou všechny potřebné informace.

Zvukový popis ve všech aplikacích

Android 13 přináší do celého systému podporu zvukového popisu v podporovaných filmech a pořadech podobně, jak to znáte z televize.

Chcete-li tuto možnost povolit:

  1. Otevřete aplikaci Nastavení.
  2. Přejděte na položku „Usnadnění“.
  3. Přejděte do kategorie „Zvuk“.
  4. Najděte a zaškrtněte možnost „Zvukový popis“.

Jakmile zvukový popis aktivujete, funkce se zapne pro všechny vaše aplikace.

Pozn.: V této chvíli nemáme možnost ověřit, zda tato funkce bude podporována i v České republice.

Podpora braillských řádků přímo v TalkBacku

Podle nedávno vydané tiskové zprávy zavede Google v Androidu 13 „vestavěnou podporu pro braillské displeje“. Dříve si uživatelé pro připojení braillského řádku museli nainstalovat aplikaci BrailleBack nebo BRLTTY.

Android 13 nyní podporuje braillské displeje přímo v rámci čtečky obrazovky TalkBack. Google také přidal zkratky pro navigaci, nastavení a úpravy textu pomocí braillského řádku. Díky této podpoře na úrovni operačního systému jsou zařízení Android pro osoby se zrakovým postižením mnohem použitelnější.

Pozn.: V současné verzi čtečky TalkBack 13 podpora braillských řádků neobsahuje češtinu ani podporu pro protokol Bluetooth HID, který využívají řádky firmy HumanWare. Doufejme tedy, že tyto nedostatky firma Google brzy napraví.

Zvětšení velikosti textu v celém systému

Pro uživatele, kteří mají potíže se čtením výchozí velikosti textu, umožňuje Android 13 změnit jeho velikost.

Jak velikost výchozího textu změnit:

  1. Otevřete aplikaci Nastavení.
  2. Klepněte na položku „Displej“.
  3. V části „Zobrazení“ vyberte „Velikost zobrazení a textu“.
  4. V této části můžete upravit velikost písma a velikost zobrazení. Můžete zde také přepínat tučný text a text s vysokým kontrastem. Se všemi těmito možnostmi si můžete text poměrně dost přizpůsobit, aby se vám co nejlépe četl a aby se vám se zařízením díky vhodnému zobrazení textu dobře pracovalo.

Funkce Zvětšení

Funkce Zvětšení přibližuje položky na obrazovce, aby byly lépe vidět. Tato funkce dokáže přiblížit celou obrazovku, nebo jen její část a může také zvětšovat text při psaní.

Chcete-li povolit funkci Zvětšení:

  1. Přejděte do Nastavení.
  2. Přejděte do části „Usnadnění“.
  3. V části „Zobrazení“ vyberte „Zvětšení“.
  4. Přepněte přepínač vedle zástupce „Zvětšení“ na možnost „Zapnuto“.
  5. Na obrazovce se nyní zobrazí zkratka pro aktivaci funkce. Když je aktivní, tažením dvou prstů se pohybujete po obrazovce a roztažením dvou prstů od sebe či sevřením dvou prstů k sobě upravíte přiblížení. To usnadňuje zobrazení obsahu obrazovky, kdykoli budete potřebovat.

Nastavení barev

Nastavení barev a pohybu pomáhá lidem se zrakovým postižením a lidem s neurologickými a vestibulárními potížemi. Pro uživatele, kteří jsou zrakově postižení, Google zahrnul některá nastavení, která jim pomohou zlepšit zážitek z barev.

Pro přístup k těmto funkcím:

  1. Otevřete Nastavení.
  2. Přejděte do části „Usnadnění“.
  3. V části „Zobrazení“ vyberte „Barvy a pohyb“.

V této sekci jsou dostupné tyto funkce:

  • Zapnout a vypnout korekci barev: Existují čtyři možnosti – dvě pro červeno-zelenou, jedna pro modro-žlutou a jedna pro stupně šedi. K dispozici je také možnost vytvořit zástupce korekce barev, pokud chcete tuto funkci pravidelně zapínat a vypínat. V horní části je také pole s výběrem barev, abyste mohli zjistit, jak každé nastavení vypadá.
  • Inverze barev: Inverze barev je funkce, která může pomoci těm, kteří potřebují na svém telefonu větší kontrast. Inverze barev změní všechny bílé pixely na černé a všechny černé na bílé. Tím se změní celkový vzhled veškerého obsahu na obrazovce. Takto zvýrazněný obsah může být pro některé uživatele lépe čitelný.
  • Tmavý motiv: Tmavý motiv změní bílou v mnoha aplikacích na černou nebo šedou, aby se snížilo množství světla vyzařovaného z obrazovky. Tato funkce může být užitečná pro osoby s fotofobií nebo citlivostí na světlo.
  • Odebrat animace: Zapnutím této funkce odstraníte systémové animace při pohybu v operačním systému. Tato funkce je skvělá pro ty, kteří jsou citliví na vizuální efekty. Díky těmto nastavením je používání Androidu mnohem snazší pro uživatele s citlivostí na barvy nebo světlo.

Text v reálném čase (RTT)

Pro neslyšící, nedoslýchavé nebo uživatele s vadou řeči může být obtížné uskutečňovat běžný telefonní hovor. RTT umožňuje uživatelům používat text v reálném čase během telefonního hovoru.

Chcete-li tuto funkci povolit:

  1. Spusťte aplikaci Nastavení.
  2. Přejděte do části „Usnadnění“.
  3. V části „Titulky“ klepněte na položku „Text v reálném čase (RTT)“.
  4. Vyberte možnost, která vyhovuje vašim potřebám.

Při používání funkce RTT během hovoru mějte na paměti, že druhý uživatel uvidí v reálném čase to, co píšete. To znamená, že druhý uživatel uvidí všechny úpravy nebo smazání textu, který odesíláte.

Pozn.: Zatím jsme neměli možnost vyzkoušet, zda tato funkce pracuje i v českém jazyce.

Shrnutí

Toto je výčet jen několika hlavních inovací čistého systému. Nový Android 13 toho jistě nabídne ještě více, protože každý výrobce si přidá pár svých vychytávek. Nyní tedy nezbývá, než se na novou aktualizaci systému Android těšit.