Česká spořitelna ukončuje podporu starších systémů

20. 1. 2023 | Tým Adaptech | Témata: Operační systém Bezpečnost Windows Google

Před týdnem jsme psali o ukončení podpory Windows 7 a 8.1 ze strany společnosti Microsoft a již se k tomuto kroku přidávají i další subjekty.

Jedním z nich je nejrozšířenější banka u nás, Česká spořitelna. Ta začala při přihlášení do svého internetového bankovnictví George upozorňovat klienty s počítači se zastaralými verzemi Windows na to, že jejich systém přestane být od konce února podporován. Důvod je zřejmý – starší verze systému Windows již nedostávají žádné aktualizace, a to ani bezpečnostní, a proto je zde riziko kybernetických a phishingových ú­toků.

Omezení se týká těchto verzí:

  • Windows XP (ukončení podpory ze strany Microsoftu od 8. dubna 2014)
  • Windows Vista (ukončení podpory ze strany Microsoftu od 11. dubna 2017)
  • Windows 7 (ukončení podpory ze strany Microsoftu od 14. ledna 2020)
  • Windows 8 (ukončení podpory ze strany Microsoftu od 12. ledna 2016)
  • Windows 8.1 (ukončení podpory ze strany Microsoftu od 10. ledna 2023)

Zdroj: Česká spořitelna

Budete-li se chtít i nadále přihlašovat do internetového bankovnictví České spořitelny, budete muset přejít na novější Windows 10 nebo 11, popř. používat mobilní aplikaci.

Informace o podpoře starších verzí Windows ze strany dalších bank se nám prozatím nepodařilo ověřit.

Problém bude i s prohlížeči

Konec podpory Windows 7 a 8.1 ohlásila i společnost Google, jejíž prohlížeč Chrome je aktuálně nejpoužívanějším prohlížečem na světě. Verze 110 bude však poslední, která bude systémy Windows 7 a Windows 8.1 podporovat. Vydání této verze je plánováno na 7. února 2023.

Chrome bude v těchto systémech pochopitelně fungovat i nadále, jen už pro něj nebudou vycházet nové aktualizace. Bude tak záležet na konkrétních službách, jak dlouho budou tuto verzi podporovat.

Mozilla zatím žádné definitivní datum ukončení podpory Windows 7 a 8.1 pro prohlížeč Firefox nestanovila, je ale pravděpodobné, že k tomu v letošním roce dojde.

Shrnutí

Pokud stále používáte starší verzi Windows, než jsou Windows 10, jste klienty České spořitelny a využíváte jejich internetové bankovnictví, nezbude vám, než přejít na nový systém, což ostatně doporučujeme i všem ostatním.