Tipy pro přístupnější prohlížení webu

11. 8. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Přístupnost Web

V dnešní novince pro vás máme několik tipů pro pohodlnější a hlavně přístupnější prohlížení webových stránek.

Práce s webovými stránkami je jednou ze základních činností, které uživatelé na počítačích, ale stále více i na mobilních telefonech provádějí. Bohužel v poslední době jsou stránky pro uživatele čteček obrazovky mnohdy velmi nepřehledné. Tvůrci webového obsahu na přístupnost příliš nehledí a přečíst si požadovaný text mezi spoustou vyskakujících reklam dá občas zabrat. Proto přinášíme několik způsobů, jak si tuto činnost trochu ulehčit.

Jak na reklamy

Také vás, stejně jako nás, obtěžují všudypřítomné reklamy na webových stránkách? Z hlediska přístupnosti se jedná o prvky, které často velmi znepříjemňují procházení webu, protože je mnohdy obtížné se přes různé vyskakující bannery a reklamní rámce pomocí čtečky obrazovky dostat. Naštěstí každý moderní webový prohlížeč dnes disponuje možností instalace tzv. doplňků neboli dodatečných vylepšení. Jedním z takovýchto doplňků může být právě doplněk pro blokování reklam. Existuje jich celá řada.

Jakmile navštívíte nějakou webovou stránku, váš prohlížeč začne stahovat její obsah. V tuto chvíli projde blokovač reklam kód stránky, v němž hledá požadavky na externí data z reklamních služeb, které má uložené v databázi. Pokud takový požadavek najde, zablokuje ho, což ve výsledku znemožní zobrazení reklamy na stránce.

Databáze blokovačů reklam jsou neustále aktualizovány a rozšiřovány, což zajišťuje blokování nových a nových druhů reklamních služeb a domén. Tyto databáze jsou pro fungování blokovačů zcela klíčové. Mezi dvě nejdůležitější databáze patří EasyList a Acceptable Ads Standards.

Druhou věc, kterou blokovače pro skrytí reklamních prvků využívají, jsou tzv. kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) webových stránek. Tím se ze stránky účinně odstraní veškerý prázdný prostor, který by jinak zůstal viditelný i po zablokování reklamy.

Mezi nejoblíbenější blokovače reklam patří:

Všechny fungují velmi podobně a výběr konkrétního doplňku je jen na uživateli samotném.

My jsme si zvolili uBlok Origin, a to z důvodu, že blokuje nejen textové vyskakující reklamy, ale např. i videoreklamy na YouTube, což je opravdová paráda. Druhým a neméně důležitým důvodem pro použití uBlock Origin je jeho nenáročnost. Jednou z jeho předností jsou totiž velmi nízké nároky na procesor a paměť.

Všechny v tomto článku zmiňované doplňky existují pro většinu moderních webových prohlížečů a jejich instalace je velmi jednoduchá.

Jak na to

Microsoft Edge

  1. Do adresního řádku zadejte adresu doplňku, v našem případě tedy https://microsoftedge.microsoft.com/…iehpchacaeak.
  2. Na webové stránce s rozšířením stiskněte tlačítko „Získat“.
  3. Ve vyskakovacím okně, jehož titulek začíná textem „Chcete přidat rozšíření“, stiskněte tlačítko „Přidat rozšíření“.
  4. Zavřete webovou stránku s doplňkem a případné další doplňkem otevřené karty.

Google Chrome

Pro prohlížeč Chrome platí stejný postup jako u Microsoft Edge s tím, že adresa na blokovač uBlock Origin je https://chrome.google.com/…hcphjbkeiagm a tlačítko pro instalaci se jmenuje „Přidat do Chromu“.

Mozilla Firefox

Nakonec se podíváme, jak doplněk přidat do prohlížeče Firefox. I zde je postup obdobný.

  1. Do adresního řádku zadejte adresu doplňku, v našem případě tedy https://addons.mozilla.org/…lock-origin/.
  2. Stiskněte tlačítko „Přidat do Firefoxu“.
  3. Klávesou F6 se přepněte na panel s dotazem na instalaci doplňku a stiskněte tlačítko „Přidat“. Doplněk se stáhne a bude nainstalován.

Tímto jednoduchým způsobem se lze zbavit většiny obtěžujících a vyskakujících reklam na webových stránkách, mnohonásobně si tak zlepšíte přístupnost při procházení webu.
Pozn.: Některé webové stránky nemusí se zapnutým blokovačem reklam fungovat správně a mohou vyžadovat jeho deaktivaci.

Jak na to v mobilu

Mobilní verze prohlížeče Microsoft Edge (vyzkoušeno na operačním systému Android) obsahuje přímo v sekci „Nastavení“ > „Ochrana soukromí a zabezpečení“ položku „Blokovat reklamy“, která odkazuje na doplněk AdBlockPlus s tím, že je to sice doplněk třetí strany, zapnutím volby se ale tento doplněk přímo aktivuje.

V mobilním Chromu v sekci „Nastavení“ > „Nastavení webu“ je pod položkou „Reklamy“ přepínač, jehož vypnutím dojde k blokování reklam na některých webových stránkách.

V mobilním Firefoxu v sekci „Nastavení“ > „Doplňky“ je jako první doplněk doporučen uBlock Origin. Klepnutím na tlačítko „Nainstalovat doplněk“ si jej můžete do telefonu přidat.

Tip na závěr

Závěrem bychom měli ještě jeden tip, a to používání tzv. režimu čtečky. Tato úžasná, a přitom málo známá vychytávka se hodí při čtení např. článků na různých zpravodajských portálech. Ne každá stránka ale režim čtečky podporuje, proto je třeba to na konkrétní stránce vyzkoušet, což můžete udělat třeba rovnou zde. Pokud je režim čtečky podporován, bude zážitek ze čtení dokonalý. Tento režim totiž z webové stránky odstraní naprosto vše kromě textu článku, který si chcete přečíst. Není tak třeba přeskakovat hlavní navigaci či další prvky stránky.

Pro aktivaci a deaktivaci režimu čtečky stačí na stránce s otevřeným článkem stisknout klávesu F9 nebo kliknout na ikonku na konci adresního řádku a můžete začít číst.

V prohlížeči Edge si dokonce můžete text nechat přečíst nahlas stiskem tlačítka „Přečíst nahlas“ (první tlačítko).

V prohlížeči Chrome je tento režim nejprve třeba povolit.

  1. Otevřete experimentální nastavení zadáním adresy chrome://flags do adresního řádku.
  2. Do vyhledávacího pole, které se následně zobrazí, zapište „Enable Reader Mode“.
  3. Klávesou TAB přejděte na položku „Reader mode“ a šipkou vpravo ji nastavte na hodnotu „Enabled“.
  4. Restartujte Google Chrome.

Shrnutí

Věříme, že s našimi tipy bude vaše brouzdání po webových stránkách příjemnější a hlavně přístupnější. Máte i vy nějaký tip pro efektivní prohlížení webu? Dejte nám vědět na našem Facebooku.