Vylepšení usnadnění přístupu ve Firefoxu

17. 1. 2023 | Tým Adaptech | Témata: Přístupnost Ostatní software

V dnešní novince přinášíme velmi zajímavou informaci o změnách týkajících se usnadnění v prohlížeči Mozilla Firefox. Již začátkem roku 2021 totiž začal tým pro usnadnění společnosti Mozilla pracovat na velkém projektu přepracování modulu pro usnadnění přístupu v prohlížeči Firefox.

Modul pro usnadnění přístupu je zodpovědný za poskytování informací asistenčním technologiím, jako jsou čtečky obrazovky. Tyto informace jsou pro asistenční technologie nezbytné ke správnému a efektivnímu oznamování obsahu webových stránek.

Modul pro usnadnění přístupu ve Firefoxu vznikl před mnoha lety a před zhruba 5 lety obdržel rychlou, ale nepříliš ideální aktualizaci s přechodem Firefoxu na víceprocesovou architekturu. Současná architektura víceprocesové přístupnosti Firefoxu trpí značnými problémy s výkonem a její údržba je nákladnější a obtížnější, než bychom si přáli. Tyto nedostatky přiměly tým k návrhu a sestavení novějšího, rychlejšího a lépe udržovatelného nástroje pro usnadnění přístupu. Tým tento projekt nazval „Cache the World“. Nazývá se tak proto, že nový modul automaticky odesílá informace z procesů webového obsahu do mezipaměti (cache) v hlavním procesu prohlížeče pro využití asistenčními technologiemi.

Díky zpětné vazbě mnoha testerů a další práci technického týmu je nový modul pro usnadnění přístupu ve Firefoxu natolik odladěný, že jej společnost Mozilla nastavila jako výchozí v tzv. nočních sestaveních (Firefox Nightly), počínaje sestavením z 15. listopadu 2022. Nový modul byl v nočních sestaveních nastaven jako výchozí, aby mohli vývojáři získat více zpětné vazby. Kromě přímé zpětné vazby od uživatelů umožní jeho aktivace v nočních sestaveních získávat také automatickou zpětnou vazbu prostřednictvím zpráv o selhání, což pomůže vývojářům přiblížit se k beta verzi a případnému vydání pro všechny uživatele prohlížeče Firefox.

Jak si nový modul pro usnadnění přístupu vyzkoušet

Tento nový modul prozatím funguje pouze v tzv. nočních (nightly) sestaveních prohlížeče Firefox, kde je již přednastaven. Noční sestavení jsou určena především testerům a jejich prostředí je jen v angličtině. Pro prohlížení českých webových stránek to ale samozřejmě nevadí. Pokud jste uživatelem čtečky obrazovky a chcete si nový modul pro usnadnění přístupu vyzkoušet, můžete si noční sestavení stáhnout a otestovat.

Dobrou zprávou je, že instalací nočního sestavení se vám nepřepíše vaše stávající verze prohlížeče Firefox, takže můžete přímo porovnávat, jak se který modul pro usnadnění přístupu na konkrétní webové stránce chová. Jestliže u vás během používání nočních sestavení s novým modulem pro usnadnění přístupu dochází ke zpomalení, častějším pádům aplikace, nebo vám chybějí některé funkce, můžete se vrátit ke starému modulu usnadnění tak, že přejdete do nastavení Firefoxu, do vyhledávacího pole zadáte „Accessibility cache“, tabulátorem přejdete na zaškrtávací políčko „Accessibility cache“ a to odškrtnete. Po následném restartu Firefoxu se vrátíte k používání starého modulu.

Shrnutí

Jsme opravdu rádi, že se vývojáři prohlížeče Firefox k tomuto kroku rozhodli, a doufáme, že bude nový modul pro usnadnění přístupu brzy dostupný i v oficiálních verzích prohlížeče. Během našeho prozatím krátkého testování se totiž jeví prohlížení náročnějších webových stránek s novým modulem plynulejší a prohlížeč se nezadýchává ani na stránkách, jejichž prohlížení je s původním modulem pomalé, nebo při jejich načítání prohlížeč přestává reagovat.