Vyšel přelomový Android Accessibility Suite 13.1

7. 2. 2023 | Tým Adaptech | Témata: Speciální software Přístupnost Android Google

Společnost Google v lednu vydala aktualizaci svých Služeb dostupnosti, zahrnujících i čtečku obrazovky TalkBack. Právě o té bude dnešní novinka.

Nový TalkBack lze totiž popsat jako přelomový hned z několika důvodů. Mezi dva nejzásadnější bychom zařadili režim akcí pro konkrétní aplikaci a braillskou klávesnici, která konečně podporuje češtinu.

Co je nového v TalkBacku 13.1

  • Do nabídky ovládání čtení byl přidán okamžitý přístup k akcím v rámci aplikace.
  • Do nabídky ovládání čtení byla přidána možnost pro pohyb mezi kontejnery, např. seznamy či mřížkami.
  • Do nabídky ovládání čtení byla přidána možnost pro skrytí obrazovky.
  • Do braillské klávesnice bylo přidáno několik nových jazyků včetně toho českého.
  • Psaní na QWERTZ klávesnici umožňuje snazší kontrolu pravopisu, detekci a opravu chybně napsaných slov.
  • Byl změněn přístup k ovládání hlasitosti.
  • Byla přidána podpora pro braillské řádky s připojením pomocí USB včetně řádků HumanWare Mantis, BI 20X a BI 40X.

Akce rychle, jednoduše a efektivně

Jednou z nejlepších vychytávek nového TalkBacku je okamžitý přístup k akcím. Akce jsou možnosti, které můžete dělat s určitou položkou, např. smazat e-mail, přesunout položku na domovské obrazovce nebo třeba zavřít oznámení na oznamovacím panelu. Tyto akce jsou samozřejmě v TalkBacku již dlouho, dříve ale byly dostupné pouze z kontextové nabídky, takže práce s nimi byla zdlouhavá. Toto se ale nyní mění. TalkBack sám pozná, zda daný prvek akce podporuje, a pokud ano, automaticky na ně nastaví režim čtení. Vám tak stačí švihem prstu nahoru nebo dolů zvolit požadovanou akci a poklepáním ji provést.

Efektivnost této novinky si můžeme ukázat na příkladu, jak zavřít oznámení na oznamovacím panelu.

Starý způsob funguje následovně:

  • Najděte oznámení, které chcete zavřít.
  • Jedním klepnutím třemi prsty otevřete nabídku TalkBack.
  • Poklepáním jedním prstem otevřete nabídku Akce.
  • Přejeďte jedním prstem doprava na možnost „Zavřít“.
  • Poklepáním jedním prstem oznámení zavřete.

S novou možností rychlého přístupu k akcím vykonáte stejnou věc následujícím způsobem:

  • Najděte oznámení, které chcete zrušit.
  • Přejeďte jedním prstem nahoru na možnost „Zavřít“.
  • Poklepáním jedním prstem oznámení zavřete.

Díky vynikající práci s fokusem vám TalkBack hned poté přečte v pořadí následující oznámení, pokud se tam nějaké nachází. Pro jeho zavření tak stačí pouze přejet prstem nahoru a poklepat. Tak snadné, rychlé a jednoduché to nyní je. Jedinou aktuální nevýhodou je fakt, že přístup k akcím musí podporovat konkrétní aplikace. Těch zatím bohužel není mnoho. Vzhledem k tomu, že na Androidu byly akce pro uživatele spíše skryté, vývojáři je do svých aplikací velmi často nevložili. Ne každá aplikace je samozřejmě potřebuje, ale výborné by to bylo např. v aplikacích Zprávy, Facebook, WhatsApp, YouTube nebo třeba YouTube Music.

Věříme, že nyní, když tuto výbornou věc Google do TalkBacku zakomponoval, budou aplikace podporující rychlé akce přibývat.

Braillská klávesnice s podporou češtiny

Před časem Google zařadil do své čtečky obrazovky rovněž i virtuální braillskou klávesnici, která však obsahovala pouze čtyři jazyky. S aktualizací ale Google přidal do své klávesnice přes 30 nových jazyků včetně češtiny a slovenštiny. Psaní pomocí virtuálního Braillova písma patří k jednomu z nejrychlejších a nejefektivnějších způsobů psaní na dotykových zařízeních, a proto jsme za zařazení české braillské tabulky opravdu rádi.

Standardní psaní pod kontrolou

Komu však způsob psaní pomocí Braillova písma nevyhovuje a raději píše na standardní QWERTZ klávesnici, má nyní několik nových možností. Od Androidu 13 jde na QWERTZ klávesnici psát také pomocí přejíždění prstu po klávesnici bez nutnosti jeho zvedání. Jakmile naleznete znak, který chcete zapsat, přiťukněte druhým prstem – znak se napíše a vy můžete začít hledat další znak. Tím se také rozhodně zrychlí standardní psaní na dotykových telefonech.

Druhým vylepšením standardního psaní je přidání možnosti kontroly pravopisu. Nyní vám TalkBack po zapsání slova automaticky ohlásí návrh jeho oprav. Mezi prvky navigace taktéž přibyde položka „kontrola pravopisu“. Pokud budete chtít tímto způsobem opravit zadaný text, je nejlepší začít od začátku editačního pole nebo souboru. V ovládání čtení zvolte položku „Kontrola pravopisu“ a švihnutím prstu nahoru nebo dolů zvolte slovo, které si přejete opravit. Poté v ovládání čtení zvolte položku „Akce“ a šviháním prstu nahoru nebo dolů vyberte požadovanou opravu.

Vylepšení v rámci navigace

Do možností navigace byl přidán pohyb po kontejnerech, čímž jsou myšleny např. seznamy či mřížky. Po nich se lze pohybovat švihnutím čtyřmi prsty vlevo nebo vpravo. Manipulaci s kontejnery si můžete rovněž přidat do možností ovládání čtení. Mezi prvky navigace nyní můžete přidat i funkci skrytí obrazovky.

Chcete-li přidat funkci „Skrýt obrazovku“ jako položku navigace:

  1. Klepnutím třemi prsty vyvolejte nabídku čtečky TalkBack a potvrďte položku „Nastavení aplikace TalkBack“.
  2. Zde zvolte položku „Přizpůsobit nabídky“.
  3. Zde vyberte položku „Upravit ovládání čtení“.
  4. V sekci „Speciální funkce“ zaškrtněte možnost „Skrýt obrazovku“.

Chcete-li si pro skrytí obrazovky nadefinovat gesto:

  1. Klepnutím třemi prsty vyvolejte nabídku čtečky TalkBack a potvrďte položku „Nastavení aplikace TalkBack“.
  2. Zde zvolte položku „Přizpůsobit gesta“.
  3. V seznamu gest si vyberte požadované gesto.
  4. V seznamu funkcí zvolte „Skrýt nebo zobrazit obrazovku“.

Změny v ovládání hlasitosti

TalkBack 13.1 zavádí změnu přístupu k ovládání hlasitosti. Přidržíte-li prst na obrazovce, stisky tlačítek na boku přístroje budete ovládat vždy jen hlasitost přístupnosti, tedy čtečky obrazovky.

Budete-li tlačítka mačkat bez přiloženého prstu na obrazovce, budete měnit hlasitost médií.

Nové řádky HumanWare alespoň přes USB

TalkBack 13.1 přináší možnost připojení braillských řádků pomocí kabelu USB. Ač se to může zdát zvláštní, je to v současnosti jediná možnost, jak na Androidu pracovat s řádky, které podporují pouze nový Bluetooth HID protokol, pro nějž v systému zatím neexistují ovladače. Toto se týká právě nové generace řádků od společnosti HumanWare. Chcete-li používat svůj nový HumanWare Brailliant BI 20X, 40X nebo Mantis s telefonem s operačním systémem Android, jedinou možností je připojit jej pomocí kabelu USB. Doufejme, že Google do Androidu přidá co nejdříve i ovladače pro nový Bluetooth HID protokol.

Uživatelé Samsungu si budou muset počkat

Společnost Samsung s Androidem 11 změnila strategii a místo svého původního „Voice Assistantu“ začala ve spolupráci s Googlem vyvíjet svou modifikovanou verzi čtečky TalkBack. Nejprve to vypadalo, že na tom uživatelé telefonů od Samsungu vydělají, v poslední době je ale klasický Google TalkBack funkčně napřed a Samsung nestíhá. Sice existuje způsob, jak si neoficiální cestou zprovoznit klasický TalkBack i na telefonech Samsung, ale pokud se do ničeho nechcete pouštět, nezbývá, než na aktualizaci počkat.

Shrnutí

Po několika letech musíme společnost Google za tuto aktualizaci opravdu pochválit. Nový TalkBack udělal velký skok vpřed k ještě příjemnější, jednodušší a efektivnější práci se zařízeními s operačním systémem Android. Jen tak dál!