Vyznejte se ve Wi-Fi standardech

25. 11. 2022 | Tým Adaptech | Témata: Terminologie Historie Bezpečnost

V dnešním článku si objasníme, jak je to s různými Wi-Fi protokoly, jejich pojmenováními a parametry.

Když si kupujete nové zařízení, setkáte se v jeho specifikacích s různými standardy připojení k sítím Wi-Fi. Protože jich je ale vcelku hodně a pro běžného uživatele to může být matoucí, přinášíme přehled toho, jaké Wi-Fi protokoly jsou v současnosti k dispozici a co nabízejí.

Technologii Wi-Fi lze v současnosti používat v přenosových pásmech 2,4 GHz, 5 GHz a nejnověji i v pásmu 6 GHz. Pásmo 2,4 GHz, které je nejstarší, ale stále v domácím prostředí nejrozšířenější, používá rovněž i technologie Bluetooth. Protože je toto pásmo sdíleno také mnoha dalšími domácími nebo kancelářskými zařízeními, může zde docházet k vzájemnému rušení. To má pak za důsledek vypadávání Bluetooth spojení nebo nestabilitu internetového připojení.

Pokud používáte domácí router v pásmu 2,4 GHz a setkáváte se s problémy s Wi-Fi připojením nebo používáním technologie Bluetooth, lze to částečně vyřešit nastavením vaší domácí Wi-Fi sítě na konkrétní kanál, tedy tím, že ji nenecháte nastavenou na automatické vyhledávání. Pokud máte možnost svou domácí Wi-Fi síť nastavit na vysílání v pásmu 5 GHz, rušení bude méně a můžete dosáhnout i vyšších přenosových rychlostí. Berte však na vědomí, že vyšší frekvence hůře procházejí překážkami, jako jsou např. stěny. Nižší frekvence a tím pádem delší vlny se dokáží lépe ohnout, a proto i lépe projít překážkami nebo je obejít. Každé pásmo má tedy své výhody i nevýhody.

Wi-Fi včera, dnes a zítra

Prvním standardem bezdrátového Wi-Fi připojení byla technologie označovaná jako IEEE 802.11, která byla představena již v roce 1997. Na ni pak navazoval již rozšířenější standard IEEE 802.11b z roku 1999. Obě tyto verze pracovaly ve frekvenčním pásmu 2,4 GHz.

Poté přišla verze IEEE 802.11a pracující v pásmu 5 GHz a IEEE 802.11g, což bylo vlastně vylepšení standardu IEEE 802.11b.

Nyní jsou nejrozšířenější standardy 802.11n, 802.11ac (wave1, wave2), 802.11ax a tak dále. Takový způsob pojmenování je ale pro laiky dost těžko pochopitelný. V roce 2018 proto Wi-Fi Alliance oficiálně označila standard 802.11ax za technologii Wi-Fi šesté generace (Wi-Fi 6), a tím tak zahájila éru zjednodušeného pojmenování Wi-Fi protokolů. To znamená, že název Wi-Fi protokolu, který byl dříve pro laiky poměrně složitý, bude srozumitelnější.

Toto jsou tedy nové názvy pro již existující protokoly:

  • 802.11n se stává Wi-Fi 4.
  • 802.11ac se stává Wi-Fi 5.
  • 802.11ax se stává Wi-Fi 6.
  • V příštím roce přijde standard Wi-Fi 7.

Rovněž platí, že Wi-Fi 6 je novější a silnější než Wi-Fi 5, atd.

Co nabízí různé Wi-Fi protokoly

WI-FI 4

Protokol 802.11n (Wi-Fi 4), vydaný v roce 2009, je výrazně vylepšená verze svého předchůdce 802.11g. Protokol 802.11g byl vydán v roce 2003. Wi-Fi 4 je první technologie Wi-Fi, která pracuje současně ve frekvenčních pásmech 2,4 GHz i 5 GHz a může dosahovat přenosových rychlostí až 600 Mbit/s. Většinou je to ale méně. Při konfiguraci bezdrátového routeru se tak můžeme setkat s možnostmi nastavení Wi-Fi 2,4G a 5G. Tyto hodnoty ale označují frekvenční pásma 2,4 GHz a 5 GHz, nikoliv sítě 5G.

Výhodou vysílání v pásmu 5 GHz je hlavně to, že je méně zarušené, pásmo je širší, a proto je zde možno dosahovat vyšších přenosových rychlostí. Nevýhodou pásma 5 GHz je fakt, že vyšší frekvence hůře prostupují překážkami, jako jsou např. stěny, proto se i dnes setkáváme s mnoha sítěmi ve starším pásmu 2,4 GHz.

Nevyžadujete-li vysoké přenosové rychlosti, Wi-Fi v pásmu 2,4 GHz vám může postačovat.

WI-FI 5

Wi-Fi 5 (802.11ac) byla vydána v roce 2013. Přináší rozšíření radiového pásma (až 160 MHz) a modulační technologii vyššího řádu (256-QAM). Může dosahovat přenosových rychlostí až 1,73 Gbit/s. Je však důležité poznamenat, že Wi-Fi 5 802.11ac podporuje pouze zařízení v pásmu 5 GHz.

WI-FI 6

Ve srovnání s Wi-Fi 5 dosahuje Wi-Fi 6 (802.11 ax) čtyřnásobného zvýšení šířky pásma a čtyřnásobného nárůstu počtu souběžných uživatelů. Kromě toho může tento protokol pracovat ve frekvenčním pásmu 2,4 GHz i 5 GHz.

Pokud jde o rychlost sítě, dopad na průměrné domácí uživatele není až tak velký. V současnosti je horní hranice domácího širokopásmového připojení ve většině měst 1 Gbit. Pro rychlost gigabitového širokopásmového připojení je dostačující i Wi-Fi 5.

Pro podnikové uživatele má ovšem zvýšení přenosové rychlosti i počtu souběžných uživatelů praktický význam. Mnoho podniků skutečně potřebuje 10gigabitové sítě nebo sítě vyššího standardu a také množství zařízení připojených k podnikové Wi-Fi je mnohem vyšší než u domácích uživatelů. Tyto potřeby Wi-Fi 5 zdaleka nesplňuje.

Kromě protokolu Wi-Fi 6 existuje ještě také protokol Wi-Fi 6E. Ten přidává podporu frekvenčního pásma 6 GHz, které je opět méně zarušené než pásmo 5 GHz a lze na něm dosahovat vyšších přenosových rychlostí.

WI-FI 7

Vývoj Wi-Fi 7 (802.11be) stále probíhá. Na trh se však již začínají dostávat některá prvotní zařízení, která budou tento protokol podporovat. Cílem protokolu Wi-Fi 7 je zvýšit propustnost WLAN sítě na 30 Gbit/s. Jeho cílem je také poskytovat záruky přístupu s nízkou latencí. Aby byl tento cíl splněn, provedl celý protokol odpovídající změny ve vrstvě PHY a vrstvě MAC.

Shrnutí

Pro většinu domácích uživatelů je dostačujícím protokolem Wi-Fi 4, ale pokud budete zařízení upgradovat, zvažte to s technologií Wi-Fi 6. Pokud máte nyní zařízení s podporou Wi-Fi 5, můžete upgrade prozatím ignorovat. Jestliže rychlost vašeho koncového zařízení obecně nepřesahuje 100 Mbit/s, pak není problém pokračovat v používání Wi-Fi 4.