Představujeme LibreOffice

9. 2. 2023 | Tým Adaptech | Témata: Přístupnost Historie Ostatní software

Všichni jistě znáte a většina z vás pravděpodobně používá aplikace Word nebo Excel. Ty jsou součástí sady Microsoft Office, která je s námi již více než 20 let. Víte ale, že existují i alternativy, které poskytují obdobné funkce a jsou zdarma? Dnes si představíme jednu z těch nejpopulárnějších, a to sadu LibreOffice.

Jak to všechno začalo

LibreOffice nebyl prvním zdarma dostupným kancelářským balíkem. Na počátku byl program StarWriter, který již v roce 1985 vyvinul německý student Marco Börries pro své studijní účely. Ten pak založil společnost Star Division, která vyvíjela software StarOffice. V roce 1999 tuto firmu koupila společnost Sun Microsystems za 73,5 milionu dolarů, změnila název softwaru na OpenOffice.org a uvolnila její zdrojový kód jako open source. Kancelářský balík si tak pro osobní použití mohl zdarma kdokoli stáhnout. OpenOffice se pak téměř 10 let vyvíjel pod správou společnosti Sun, od verze 1.0 po verzi 3.2. Společnost Sun Microsystems budete možná znát z toho důvodu, že právě ona stojí za vývojem jazyka Java. A právě Java byla potřebná pro běh OpenOffice aplikací.

V roce 2009 koupila firmu Sun Microsystems společnost Oracle a existovaly tak určité obavy, co se s OpenOffice stane. Tento software byl vyvíjen společností Oracle až do roku 2011, kdy se rozhodla jeho vývoj ukončit. Projekt byl předán nadaci Apache Software Foundation, pod kterou se vyvíjí dodnes.

Již v září 2010 se ale několik vývojářů OpenOffice.org rozhodlo, že modifikací zdrojového kódu vytvoří nové aplikace, které budou podobné OpenOffice. Mysleli si totiž, že Oracle nedovolí, aby vývoj kancelářského balíku byl tak otevřený, jak si představovali, a že by bylo lepší, kdyby projekt zaštiťovala nezávislá nezisková organizace. Proto opustili Oracle a založili organizaci The Document Foundation.

LibreOffice byl poprvé vydán v lednu 2011, několik měsíců po oznámení vzniku The Document Foundation, a byl založen na zdrojovém kódu OpenOffice 3.3.

Proč LibreOffice

OpenOffice/Li­breOffice ukázaly světu výhody svobodného open source softwaru oproti uzavřenému vývoji v mnoha směrech, zejména však standardizací formátu Open Document Format (ODF). Podle týmu The Document Foundation je ODF „jediný skutečný standardní formát, který je dnes pro kancelářské dokumenty k dispozici“. Oproti uzavřeným formátům lze v jakékoli verzi LibreOffice napsat stejný dokument stejným způsobem, což uživatelům umožňuje chránit vlastnictví svých dokumentů.

Kompatibilita dokumentů

LibreOffice dokáže otevřít širokou škálu formátů dokumentů díky dobrovolné práci vývojářů z projektu Document Liberation Project (v angličtině).

V LibreOffice můžete otevírat i ukládat soubory mnoha formátů, včetně jejich exportu do PDF. Samozřejmostí je kompatibilita s formáty DOC/DOCX a XLS/XLSX, která se s každou novou verzí LibreOffice zlepšuje. Všechny tyto formáty umožňuje LibreOffice pohodlně číst, vytvářet i upravovat pomocí pokročilých funkcí. Do LibreOffice můžete naimportovat soubory Apple Keynote, Pages a Numbers nebo si v něm třeba číst své staré soubory psané v programech Microsoft Works, WordPerfect a Lotus 1–2–3.

Kompatibilita softwaru

Výhodou sady LibreOffice je použití na široké škále systémů a architektur. Vývojáři z The Document Foundation se zaměřují na LibreOffice pro Microsoft Windows v jeho 32bitové i 64bitové verzi, Linux 32, 64 a ARM a macOS 64. Komunita nadšenců tento software ale portuje i na systémy jako FreeBSD, NetBSD, OpenBSD a Mac OS X 10.5 PowerPC.

I když The Document Foundation v současné době nenabízí verzi LibreOffice pro Android nebo iOS, existuje alternativa i pro tyto mobilní platformy. Aplikace se jmenuje Collabora Office a vyvíjí ji Collabora, jeden z certifikovaných vývojářů a členů ekosystému.

Obrovská komunita

LibreOffice je k dispozici ve více než 110 jazycích a oslovuje tak největší počet lidí v jejich rodném jazyce. The Document Foundation odhaduje, že na celém světě je 200 milionů aktivních uživatelů LibreOffice; z čehož přibližně 25 % tvoří studenti a 10 % uživatelé Linuxu, pro které je LibreOffice obvykle součástí jejich preferované distribuce.

Prostředí a ovládání

Jednotlivé aplikace sady LibreOffice lze spouštět samostatně z nabídky Start nebo je vybrat z okna spouštěcí obrazovky. Na jednom místě zde naleznete zástupce na všechny aplikace sady LibreOffice a rovněž přístup k naposledy otevřeným dokumentům.

Pro nevidomé může být výhodou fakt, že aplikace sady LibreOffice stále obsahují klasický panel nabídek, jako tomu bylo dříve u většiny programů. Vše je jasné, logické a bez problémů ovladatelné kurzorovými šipkami či pomocí klávesových zkratek. Těch je obrovské množství, prakticky vše lze ovládat jen za pomoci klávesnice. Používáte-li zdarma dostupnou čtečku obrazovky NVDA, budete s LibreOffice spokojeni. Práce s LibreOffice je velmi svižná a ani rozsáhlé dokumenty mu nečiní problémy.

Do nejnovější verze 7.5 byla přidána automatická (online) kontrola přístupnosti, která vyhledává problémy s přístupností přímo během editace dokumentu. Stav přístupnosti se zobrazuje ve stavovém řádku. Tuto volbu můžete aktivovat v hlavní nabídce (Nástroje > Kontrola zpřístupnění). Aktuálně je k dispozici pouze v případě, že je povolen experimentální režim, protože nebere v úvahu všechny objekty dokumentu.

Shrnutí

LibreOffice představuje velmi výkonnou alternativu pro uživatele, kteří nepotřebují všechny funkce placené sady od Microsoftu, či pro ty, kteří prostě podporují vývoj svobodného softwaru.